Kamion vezl plastový odpad z Anglie.

Kamion vezl plastový odpad z Anglie. | foto: Celní správa

Do Smržovky přijel odpad z Anglie, byl to devátý kamion za dva dny

  • 140
Kamion plastového odpadu z Anglie zastavili celníci na Jablonecku. Nebyl přitom první, který sem obaly a další plastové zbytky přivezl. Již před ním tu složilo náklad dalších osm nákladních vozů. Provozovatel dvora přitom nemá žádné povolení.

Hlídka libereckých celníků si vytipovala ke kontrole nákladní vozidlo minulé úterý. Řidič celníkům uvedl, že jede ze Smržovky a veze náklad plastového odpadu. To potvrdila kontrola nákladového prostoru, při které celníci zjistili, že se jedná o směsný odpad, přesněji o různé plastové obaly. K přepravovanému nákladu předložil řidič dodací list, ovšem vozidlo nebylo vybaveno povinným označením „A“ značícím přepravu odpadů.

„V průběhu kontroly vozidla si celníci navíc všimli v kabině řidiče mezinárodního přepravního dokladu, ve kterém bylo uvedeno, že náklad odpadů byl naložen v Anglii, s místem dodání v České republice, konkrétně byla v dokladu uvedena Smržovka. Řidič auta celníkům sdělil, že tento odpad skutečně naložil v Anglii, jak je uvedeno v dokladech, a jel s ním na Smržovku, kde pouze dostal nový dodací list a pokračuje do Srní u České Lípy, jak je uvedeno v dokladech,“ uvedl Martin Stočes z Celní správy.

Celníci pojali podezření, že celá doprava může být nezákonná a informovali Českou inspekci životního prostředí v Liberci, která poté dorazila na místo kontroly a případ si po prošetření na místě převzala.

Následně, společně s Českou inspekcí životního prostředí, celníci zkontrolovali provozovnu ve Smržovce. Tam zjistili, že jen od začátku týdne zde bylo složeno již osm kamionů s plastovým odpadem a provozovatel při kontrole nebyl schopen předložit žádné povolení k uskladnění plastového odpadu či k jeho zpracování.

Odpad vyváží taky Austrálie. Ta ho posílá do Indonésie, odkud ho vracejí zpátky:

29. července 2019