ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Důvěřivý senior půjčil skoro dva miliony podvodníkovi. O část řekl známým

  • 28
Kriminalisté obvinili z podvodu jedenapadesátiletého muže z Jablonecka v Libereckém kraji. Podle jejich dosavadního vyšetřování za poslední dva roky vylákal z osmdesátiletého seniora skoro milion a osm set tisíc korun. Přitom téměř polovinu si sám senior napůjčoval od svých známých.

Obviněnému muži hrozí až osm let vězení, stíhaný je vazebně. Na webu policie o tom informovala mluvčí Dagmar Sochorová.

„Obviněný se prostřednictvím své známé v únoru 2021 seznámil s osmdesátiletým seniorem v jednom městě na Jablonecku. Seniora následně opakovaně telefonicky i osobně kontaktoval s žádostmi o půjčení různých částek, přičemž si vymýšlel různé důvody, na co půjčené peníze potřebuje,“ uvedla Sochorová.

Obviněný muž žádal peníze například na koupi dětské výživy, na pohřeb příbuzného, na kolky pro dědické řízení či na náklady spojené s vyřízením dědického řízení po zemřelých rodičích. „Obviněný seniorovi řekl, že v dědickém řízení mu bude vyplacena částka čtyři a půl milionu korun a tuto mu následně převede na účet, čímž zaplatí celý svůj dluh a ještě bude mít peníze navíc. Obviněný takto seniora využíval přes dva roky a v různých částkách od něj získal téměř jeden milion a osm set tisíc korun,“ dodala Sochorová.

Tolik peněz senior sám neměl. Od známých si postupně půjčil přes osm set tisíc korun a vše předal obviněnému.

„Ten mu slíbil, že v dubnu 2023 všechny půjčené peníze vrátí. Samozřejmě se tak nestalo,“ dodala Sochorová.