Šestipatrová budova bude sdružovat jednotlivé obory urgentní medicíny.

Šestipatrová budova bude sdružovat jednotlivé obory urgentní medicíny. | foto: KNL

Stavba má zpoždění, důležitá ulice u liberecké nemocnice se otevře v září

  • 0
Až do konce srpna budou muset řidiči počítat s uzavírkou Husovy ulice v horním centru Liberce. Důvodem jsou zpoždění stavebních prací v souvislosti s budováním inženýrských sítí pro nový pavilon urgentní medicíny krajské nemocnice.

„Kvůli zpoždění stavebních prací potrvá uzavírka do 31. srpna,“ potvrdil aktuální situaci mluvčí nemocnice Václav Řičář. Stavební práce na silnici, která je uzavřená od začátku července, měly podle původního plánu skončit tento týden.

Stavba nového Centra urgentní medicíny (CUM), která je v tuto chvíli vyčíslená na necelé 3,2 miliardy korun bez DPH, začala letos v dubnu. Hotová má být za tři roky, na začátku roku 2026.

Bagry hloubí jámu pro moderní centrum, silnice kolem nemocnice bude zavřená

Pro libereckou nemocnici jde o nejvýznamnější stavbu za posledních 40 let. Výrazně promění dolní část areálu v centru města, který je mezi ulicemi Husova, Jablonecká a Klášterní.

V prostoru pod heliportem budou dvě nové budovy, parkovací dům pro 330 aut s energetickým centrem pro celý areál nemocnice a 120 metrů dlouhý šestipatrový nemocniční pavilon s operačními sály, laboratořemi i lůžkovou částí.

Další komplikace na náměstí

Šaldovo náměstí patří ve stotisícovém Liberci mezi nejvytíženější dopravní uzly, kam kromě Husovy ulice ústí i ulice 5. května, Sokolská, Jablonecká a Palachova. Denně komplikovanou křižovatkou projede v průměru 30 tisíc aut.

Další omezení v tomto dopravním uzlu začne v sobotu, potrvá osm dnů a zasáhne veřejnou dopravu. Dopravní podnik opraví kolejiště v zastávce na Šaldově náměstí.

Kvůli tomu nebudou na náměstí zastavovat autobusy a ani jezdit do půlnoci 3. září tramvaje na páteřní trati v úseku od Rybníčku do Lidových sadů. Po dobu výluky budou cestující na tramvajových linkách 2 a 3 v úseku od Rybníčku vozit autobusy.

26. června 2023