ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Opilý senior havaroval na elektrokoloběžce, hrozí mu vězení

  • 42
Tři roky vězení hrozí seniorovi, který na Jablonecku opilý havaroval s elektrickou koloběžkou a zranil se. Jeho stroj byl totiž výkonný jako motocykl.

Čtyřiašedesátiletý muž s elektrokoloběžkou boural na silnici od Desné do centra Tanvaldu. 

„V ulici Krkonošská vyjel více vpravo, předním kolem zachytil o obrubník a následně havaroval,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Sochorová. V jeho dechu policisté naměřili hodnotu alkoholu 1,20 promile. 

Nehodu chtěli zprvu řešit jako přestupek, ale při bližším vyšetřování zjistili, že koloběžka má motor o výkonu 1,6 kW. Podle zákona mohou mít elektrokoloběžky nebo elektrokola výkon do 1 kW, jinak se považují za motocykly a je potřeba mít řidičský průkaz skupiny AM.

Nehodu proto řeší jako trestný čin. „Seniorovi za ohrožení pod vlivem návykové látky hrozí až tři roky ve vězení,“ dodala Baláková.

Muž při pádu navíc utrpěl zranění, se kterým byl z místa nehody převezen posádkou Zdravotnické záchranné služby do jablonecké nemocnice na ošetření. 

Silnice, na které senior boural.

Silnice, na které senior boural.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz