Miloslav Nevrlý je známý hlavně jako největší znalec Jizerských hor. Jeho záběr je ale mnohem širší. | foto: Město Liberec

Největší škody lidstvo už na zeměkouli učinilo, říká cestovatelská legenda

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Pro mnoho lidí znamenalo prvotní začtení se do řádků jeho nejproslulejší Knihy o Jizerských horách až jakýsi iniciační moment. Chvíli, od které navždy podlehli hořkosladké magii nejsevernějšího českého pohoří. Jenže Miloslav Nevrlý, který na sklonku března obdržel titul čestného občana Liberce, rozhodně není jen autorem jedné publikace.

A ačkoliv je tento pojem již značně devalvovaný, určitě se k jeho osobnosti dá připojit přídomek legenda. „Já na slávu moc nejsem a veřejná pozornost a zájem lidí mě spíš tísní,“ svěřuje se v rozhovoru pro MF DNES spisovatel, zoolog či cestovatel, jenž letos oslaví úctyhodnou devadesátku.

Stal jste se čestným občanem Liberce. Pamatuje si na den, kdy jste do Liberce poprvé přijel? Jaký byl? Jak vás město přivítalo? Myslel jste si tehdy, že v něm nakonec na tak dlouho zakotvíte?
Náladu toho zimního dne si pamatuji dodnes, na přesné datum jsem se musel podívat do deníku. Šestnáctého ledna 1957 jsem se přijel ucházet – ještě jako pražský student pátého ročníku zoologie přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity, tedy ještě půl roku před promocí - o uvolněné místo v přírodovědeckém oddělení libereckého Severočeského muzea. Nikdy předtím jsem v Liberci nebyl. O volném místě mně tehdy řekl můj fakultní spolužák, Liberečák. Jsem mu za to dodnes vděčný, i když toho prvního nevlídného a mrazivého dne na mne Liberec působil spíš odpudivě, jako zakouřené, průmyslové, po válce sešlé germánské město. Kdyby mně tehdy někdo řekl, že o dvě třetiny století později budu jmenován jeho čestným občanem, neuvěřil bych tomu.

Kdybych o těch starých dřevorubeckých a pytláckých památkách nepsal skoro před skoro půlstoletím v Knize o Jizerských horách, nikdo by o jejich existenci dnes nevěděl, staré by spadly a nové by nikdo nestavěl.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se