Kynologové na místě zřícené jeskyně | foto: HZS LK

V Lindavě se zbortila jeskyně, nikoho zavaleného kynologové nenašli

  • 7
V Lindavě na Českolipsku se dopoledne zbortila pískovcová jeskyně. Skalní blok zavalil lesní cestu. Podle hasičů nikdo neutrpěl zranění. Na místo pro jistotu dorazili kynologové, kteří se psy prohledávali sutiny.

První na místě byli krajští hasiči, kynologové dorazili ve tři čtvrtě na dvě odpoledne. 

„Na místo jsme vyjížděli s informací, že by se na místě neměla nacházet žádná osoba. Ale pro jistotu jsme povolali kynology, kteří nyní prozkoumávají sutiny,“ uvedla po druhé hodině mluvčí hasičů Radka Kostelňáková.

Kynologové po zhruba hodině hledání potvrdili, že v jeskyni ani na lesní cestě nikdo nebyl.

Jeskyně je součástí jeskynního systému podél řeky Svitávky. Skalní bloky jsou pískovcové.

„Tato jeskyně vede podél lesní cesty, na kterou se utrhl skalní bok,“ dodala mluvčí. Stalo se to na cestě mezi Pekelnými doly a Pustými kostely. 

Jedná se o nejrozsáhlejší oblast s pískovcovými jeskyněmi v Čechách. Nejznámější a největší jeskyní je Nautilus, kde už léta funguje v letní sezoně oblíbený motorkářský klub.

Celá oblast podél říčky Svitávky v délce necelých tří kilometrů od osady Svitava směrem k Velenicím je protkaná mnoha jeskyněmi, většinou umělými.

Vznikaly v různých obdobích. V některých prostorách údajně žili už středověcí mniši a je pravděpodobné, že některé i sami hloubili. Jiné byly vytvořeny až v 18. století kvůli těžbě písku. Dalšího rozšíření se dočkaly za druhé světové války, kdy tam Němci vyráběli rychlopalné kanony. Po válce sloužil areál mimo jiné jako sklad zeleniny.

K pádu jeskyně došlo mezi Pekelnými doly a Pustými kostely.

K pádu jeskyně došlo mezi Pekelnými doly a Pustými kostely.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz