Na předchozí mercedesy dodané před třemi lety si řidiči stěžovali.

Na předchozí mercedesy dodané před třemi lety si řidiči stěžovali. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Záchranáři dostanou nové mercedesy, s předchozími nebyli spokojeni

  • 10
Krajská záchranka dostane během září deset nových aut, která budou jezdit za pacienty. Mercedesy Rychlé lékařské pomoci a Rychlé zdravotnické pomoci mají hodnotu 41,5 milionu korun. Liberecký kraj na nákup nových vozidel přispěje ze svého rozpočtu částkou téměř 28,3 milionu korun.

„Jednou z priorit je zajistit lidem co nejrychlejší a nejkvalitnější akutní zdravotní péči, což nelze bez špičkového vybavení,“ řekla náměstkyně hejtmana Jitka Volfová.

Flotila krajské záchranky tak bude čítat třicet vozů Mercedes-Benz Sprinter. Sanitky budou mít nejmodernější výbavu.

„Vozový park zdravotnické záchranné služby je potřeba rozšiřovat a obměňovat. Vozidla jsou denně v terénu a při každém výjezdu musí být stoprocentně spolehlivá,“ dodal náměstek hejtmana Přemysl Sobotka.

Předchozí mercedesy špatně tlumily nárazy

K pořízení sanitek se vyjadřovali i zaměstnanci záchranné služby. Auta tak budou splňovat jejich požadavky. Na předchozí mercedesy dodané před třemi lety si řidiči stěžovali. Auta špatně tlumila nárazy. Jejich odpružení bylo totiž stejné jako u nákladních automobilů a fungovalo dobře jen při velkém zatížení.

„S ohledem na minulé nedostatky si teď záchranáři a zdravotníci určili ty správné parametry vozů,“ doplnila náměstkyně Volfová.

U nově dodávaných aut je upravené třeba také skládací pojízdné křeslo pro převoz sedícího pacienta. Deset sanit bude mít samonakládací nosítka pro těžké pacienty do 300 kilogramů. Obézní pacienty nebudou muset zvedat záchranáři, ale udělá to za ně elektronika.

Mercedesy budou sloužit i jako záložní vozy

Sanitky dodá na základě rámcové smlouvy firma FOSAN. Dalších 12 vozů dostane záchranka během následujících dvou let.

Zakázka ji vyjde na celkem 92 miliony korun.

Mercedesy pokryjí potřebu výjezdových skupin i záloh. Jako záložní dosud záchranka využívala vozidla Volkswagen Transporter.

„Podařilo se zavést systém pravidelné obměny vozidel záchranné služby, což v minulosti nebylo. Sanitky v podmínkách Libereckého kraje vydrží zhruba šest let. Na základě zkušeností jsme proto změnili odpisový plán. Pokud jsou auta nová, znamená to pro nás i úsporu na opravách a údržbě,“ uvedl náměstek hejtmana Marek Pieter.