Liberecko-pražská skupina Nanday nahrává debutové album Rovně. Vytvořila...

Liberecko-pražská skupina Nanday nahrává debutové album Rovně. Vytvořila videoklip k singlu Brány. | foto: Dan Čáha

Málem se poprali, teď muzikanti z Nanday chystají desku

  • 0
Zavřené kluby ani zrušené koncerty neodradily liberecko-pražskou kapelu Nanday od nahrávání debutového alba Rovně. První vlaštovkou je videoklip k singlu Brány.

„V Bránách se najde každý. Text je o někom, kdo opustil chlast a fet. Ano, je o mně, změnil mě až současný vztah,“ přiznává zpěvák kapely Tomáš ‚Pospy‘ Pospíšil. 

Videoklip vznikl v pražské Surf Aréně, která je nyní zavřená. Autorem je Tomáš Moravec, který od skupiny dostal umělecky naprosto volnou ruku. Scénář napsal kapelník Juraj Sonlajtner.

Skupina přizvala ke spolupráci i tanečníka a choreografa Patricka Ulmana. Vznikl tak klip, kde se potkává taneční vyjádření s hudbou.

Čtveřice muzikantů se poprvé sešla v roce 2019. Hudebníci propojili naplno své hudební zkušenosti ale až v roce 2020. Během lockdownů a omezení svoji energii vložili do společných písniček.

Skupinu Nanday tvoří společně basa Jana Plášila, bicí Tomáše Pialy a kytarové riffy Juraje Sonlajtnera, hlavního autora hudby a textů. Pražské trio doplňuje liberecký rodák Tomáš ‚Pospy‘ Pospíšil, jehož silný nezaměnitelný hlas je charakteristickým znakem kapely. 

Nové zuby jsou dražší než elektrická kytara

„Seznámili jsme se vlastně nedávno. Když si na to vzpomenu, hned bylo jasné, že tato konstelace je až explozivní. Buď jsme si mohli dát do držky, nebo spolu začít hrát. Zjistili jsme, že nové zuby jsou daleko dražší než elektrická kytara nebo činely. A jelikož ten výdej energie i emocí je dost podobný, zvolili jsme variantu hrát,“ vysvětluje kapelník Sonlajtner. 

Zpěvák Pospy upřesňuje, že karanténa kapele ve finále pomohla. „Rád dělám s lidmi, co nemají mindráky a říkají, co si myslí. V Nanday jsme chtěli jednoduchost a přímočarost jak v obsahu, tak v podání.“ 

A jeho slova doplňuje basák Jan Plášil: „Sdělení této kapely je zcela jasné – přetlak v trenkách a šuplík plný nápadů. Máme rádi pokérovaný lidi navlečený do kůže, zbožňujeme davy skákající na naše riffy, milujeme ženy namačkaný na nás kdekoliv na světě a nesnášíme malý výběr baget na pumpách!“


Témata: Liberecký kraj