Tramvaj mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou

Tramvaj mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Cesta tramvají do centra Jablonce se blíží, výstavba trati začne za dva roky

  • 13
Konkrétnější obrysy dostává jeden z největších stavebních počinů v novodobé historii Jablonce. Jeho primátor Miloš Vele oznámil, že práce na prodloužení tramvajových kolejí z Liberce do dolního centra druhého největšího sídla kraje by měly vypuknout za dva roky.

Vele uvedl, že na konci ledna měl důležitou schůzku v Dopravním podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ), který bude stěžejním investorem akce.

„Upřesnili jsme si financování stavby. Dle dopravního podniku se částka bude pohybovat kolem 280 milionů korun. Po přepočtu na nové ceny ve stavebnictví a po odečtení dotací bude našemu městu zbývat uhradit mezi šedesáti až sedmdesáti miliony,“ informoval primátor.

Dodal také, že do začátku letních prázdnin chce mít radnice hotovou kompletní projektovou dokumentaci. „Pak bychom šli k územnímu a stavebnímu řízení. Jako rok, kdy bychom chtěli začít stavět, jsme si vytyčili rok 2025,“ doplnil Miloš Vele.

Jednání o případném podílu na investici nabídl i Liberecký kraj, hejtman Martin Půta považuje prodloužení trati do centra Jablonce za zásadní z pohledu fungování meziměstské dopravy mezi Libercem a Jabloncem.

„Na trať přispíváme dvacet pět milionů korun ročně a když teď vidíme, že se připravuje její prodloužení, jsme opět připraveni vstoupit do role objednavatele této dopravy,“ sdělil Půta.

Ten již dříve uvedl, že bez prodloužení nemůže tramvaj v Jablonci využít všechny své přednosti, což je hlavně přímý přestup z tramvaje na ostatní linky MHD po Jablonci a na příměstské autobusy.

Tramvaje do centra dřív zajížděly

V minulosti do centra Jablonce tramvaje zajížděly, ovšem v 60. letech minulého století převládl ve městě názor, že tento typ dopravy je přežitek. Radnice tehdy prosazovala, aby se meziměstská tramvaj úplně zrušila, díky Liberci se ji ale podařilo zachovat.

Tramvaj ovšem končí na začátku Tyršových sadů, do centra tak zbývá položit zhruba 800 metrů kolejí. V budoucnu by měla tramvaj projíždět v Jablonci Soukennou ulicí přes Dolní náměstí na nový terminál MHD, který vznikne v prostoru ohraničeném ulicemi Kamenná, Lipanská a 5. května.

Vedení tratě i umístění nového terminálu už na jaře 2016 schválili jablonečtí zastupitelé. Přípravu projektu ale kromě jiného zkomplikoval i odpor některých místních obyvatel, kteří blokovali stavební řízení.

Proti plánovanému prodloužení trati vznikla v Jablonci petice, pod kterou se na stránkách e-petice.cz podepsala zhruba stovka lidí. Existovala ovšem i jiná petice, jež se tramvaje zastávala jako městotvorného prvku.