Školu v Jablonci podpírají ocelové věže, chrání ji před zhroucením

  • 3
Šest ocelových věží podpírá část fasády Střední školy řemesel a služeb v jablonecké Podhorské ulici. Pokud by konstrukce zdi neobepnula, hrozilo by, že se památkově chráněný dům zřítí.

Škola, kterou dělníci přeměňují na centrum odborného vzdělávání, je totiž staticky narušená.

„Teď nastalo takzvané stojkování s podepřením trámů. To způsobí, že bude možné stoupnout na stropy a zpevnit je betonem,“ řekl náměstek hejtmana Petr Tulpa. 

V závěru loňského roku se během rekonstrukce sesunula část opěrné zdi a hrozilo, že se kvůli narušené statice zřítí čelní stěna. Sanace budovy má být hotova do osmého června. A brzy by se mělo ulevit i řidičům, jelikož frekventovaná silnice před školou je nyní kvůli havárii zavřená.

„Silnice by měla být průjezdná nejpozději v půlce května,“ informoval mluvčí krajského úřadu Filip Trdla.

Jen za zabezpečení budovy před jejím dalším poškozením zaplatí kraj 18 až 25 milionů korun. Záchrana domu a dokončení plánovaného vzdělávacího centra dostaly přednost před demolicí. 

Kraj jako vlastník domu se tak rozhodl především proto, že náklady na bourání a následnou výstavbu se odhadují na zhruba 188 milionů korun. Což je téměř dvojnásobně dražší než zpevnění domu a jeho rekonstrukce.