Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou | foto: MAFRA

Jablonec chce lepší sídliště i školy, o stovky milionů žádá EU i ministerstva

  • 0
Rekonstrukce sídliště Šumava, proměna parku Tyršovy sady, lepší sokolovna, ale i prodloužení tramvaje do centra města nebo zateplení a výměna oken v pavilonu chirurgie místní nemocnice. Tyto a další projekty plánuje jablonecká radnice. Potřebuje na to ovšem dostatek peněz. Stovky milionů korun by chtěla získat z programů Evropské unie nebo z ministerstev dopravy a životního prostředí.

„Do výzvy se přihlásilo 135 projektů s požadavky na dotaci překračující 5,5 miliardy korun. Pro aglomeraci Liberec-Jablonec je tu 1,3 miliardy,“ vyjmenoval náměstek jabloneckého primátora Jakub Chuchlík.

Například na revitalizaci jednoho z největších městských sídlišť Šumava by město rádo získalo příspěvek ve výši osmi milionů korun. Radnice slibuje víc míst k parkování, širší ulice, ale také víc prostoru pro trávení volného času dětí i dospělých.

Projekt počítá i s kácením některých stromů, další odborníci ošetří, město chystá i výsadbu nových. Město by také rádo za dotační peníze zmodernizovalo některé základní a mateřské školy nebo navýšilo jejich kapacitu. Jde o školy Palackého, 5. května, Arbesova a Mozartova.

Největší částku si vyžádá prodloužení tramvajové trati do centra města. O dotaci ve výši 306 milionů korun žádá Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Práce na prodloužení tramvajových kolejí z Liberce do dolního centra druhého největšího sídla kraje by měly začít za dva roky.