Frýdlant nabízí každé pondělí komentované prohlídky.

Frýdlant nabízí každé pondělí komentované prohlídky. | foto: Město Frýdlant

Turisté si užijí Frýdlant i v pondělí, město nabízí komentované prohlídky

  • 0
V pondělí zavřeno. Fakt, se kterým musí počítat turisté během prázdnin, ve Frýdlantu neplatí. Do konce září si tam mohou zájemci prohlédnout každé pondělí centrum města v rámci komentovaných prohlídek.

„Při prohlídce se lidé seznámí s řadou zajímavostí a historických faktů spojených s Frýdlantem i informacemi k jednotlivým památkám. Chceme, aby turisté poznali kus historie Frýdlantu i v den, kdy se v okolí jiné prohlídky nekonají a většina památek je zavřená,“ řekla vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Iva Beranová.

Prohlídkový okruh zavede návštěvníky na náměstí T. G. Masaryka, do prostor radnice i na její věž, ke kostelu Nalezení sv. Kříže s mauzoleem rodu Redernů, odhalí i městské hradby.

„Každý, kdo se prohlídky zúčastní, se může těšit na několik nevšedních zážitků. Projde například pravou katovskou brankou,“ doplňuje Jana Mrňávková z turistického informačního centra.

Kapacita prohlídky je omezena, v jeden čas se na ni může vydat maximálně 15 lidí. Pondělní výpravy do historie jsou přitom dvakrát denně v 10 a ve 14 hodin a trvají hodinu a půl.

Lepší letní kino než v Liberci

Kromě prohlídek nabízí Frýdlant přes prázdniny i letní kino, které promítá vždy v pátek a v sobotu večer po setmění.

„Promítá se na plátno, které vzniklo namalováním a úpravou zdi za klasickým kamenným kinem. Mohu ujistit diváky, že to je v super formátu, lepším než má letní kino v Lidových sadech v Liberci. Návštěvníci mají k dispozici lavičky na sezení, podsedáky, přinést si mohou ale i vlastní židličky. Místa k sezení nejsou číslována, každý si tak může sednout, kam chce. V nabídce je i občerstvení za velmi příznivé ceny,“ řekl vedoucí kina Frýdlant Jan Plíšek.

Letní kino i pokladna jsou otevřeny vždy hodinu před promítáním. V případě nepříznivého počasí se diváci přesunou do kamenného kina.