Fakulta architektury v Liberci slaví 20 let. Je stále košatější

  18:30
Před 20 lety začala v Liberci fungovat Fakulta architektury. Startovala s pěti studenty a dvaceti pedagogy. Založil ji a prvních šest let vedl známý architekt Jiří Suchomel. Mezi vyučujícími byl i tvůrce Ještědu Karel Hubáček.

Fakultu architektury v Liberci založil a prvních šest let vedl známý architekt Jiří Suchomel. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Když v lednu 1995 začínal architekt Jiří Suchomel jako děkan nové Fakulty architektury v Liberci s jednou sekretářkou bez žáků a pedagogů, nenapadlo ho, že za dvacet let tu bude škola se třemi studijními programy, sedmi katedrami, téměř třemi stovkami žáků a pětistovkou absolventů.

„Architektura v Liberci? To nemá šanci,“ prorokovali tehdy pochybovači. Přežila a stále košatí. „Chtěl jsem, aby vniklo něco životaschopného a v lednu 1995 k tomu bylo hodně daleko,“ vzpomíná Suchomel.

Trvalo ještě šest let než mohl konstatovat: Fakulta existuje. Jeden studijní program, šest kateder, odpovídající skladbu výuky a všechny potřebné prostory k ní.

„Byl to nezpochybnitelný útvar, i když kritici z venku to mohli vidět jinak. Byl jsem si toho vědom a snažil jsem se, aby fakulta vysílala ven obraz usazené instituce,“ říká Suchomel.

Začátky byly těžké. Na rozjezd školy měl necelé tři měsíce. „Prorektor tehdy ještě Vysoké školy strojní a textilní Vojtěch Konopa obešel kdekoho. Řada lidí ho ale odmítla s tvrzením, že se to v Liberci nepodaří dát dohromady,“ říká Suchomel.

Pomohli kolegové z ČVÚT i z Brna

Odmítli i jeho kolegové z architektonické kanceláře SIAL. Přesto v březnu skutečně fakulta začala - s dvaceti vyučujícími a pěti studenty.

„Byli jsme rádi i za těch pět lidí, kteří k nám uprostřed akademického roku přišli z jiných škol. To byl úspěch a od nich velká odvaha. Bez nich bychom nenastartovali. Tehdy pomohli kolegové z ČVÚT a z techniky z Brna,“ vysvětluje Suchomel.

„Starší studenti se stali v budoucnu pro mladší oporou. Pokud spolu všichni studenti sdílejí jeden velký ateliér, mladší mohou pozorovat ty starší a učit se od nich.“

Mezi vyučujícími byla slavná jména - Karel Hubáček, Stanislav Zippe či Tomáš Bitnar, který kvůli tomu dokonce přesídlil na rok z Ameriky, ubytoval se s rodinou v Praze a do Liberce jezdil.

Heslem školy bylo a je - malá, otevřená, dynamická. Dnes má 277 studentů na oborech Architektura a urbanismus, Výtvarná umění a Design.

Udržet školu stále malou je problém

„Zpočátku se zdálo, že malá bude to nejsnazší a že ta druhá dvě hesla budou výzvou. Dnes je problém udržet školu malou. Na architektuře mě to příliš netěší. Malá velikost je základní kvalita, která umožňuje snadné kontakty mezi lidmi a aktivity snadnější právě v malém ansámblu,“ míní Suchomel.

Atmosféra, kdy žáci a učitelé diskutovali a mezi katedrou a lavicemi nebyla bariéra, byla pro libereckou školu typická.

„Vládlo tam svobodné prostředí s výborným vztahem učitel a žák, kde si spolužáci pomáhají, jak nejvíce dovedou,“ vzpomíná například na svá studia jeden z absolventů, dnes uznávaný propagátor architektury Adam Gebrian.

Vztahy mezi studenty se podle Suchomela za těch dvacet let změnily. „Dokonce bych řekl, že za socialismu jsme měli k sobě blíž, než mají oni teď. Roli tam hraje konkurence současná i budoucí, navíc jsou rozptylovaní celou řadou podnětů a možností. Cestují do zahraničí, během studia procházejí stážemi, takže kompaktnost kolektivu se vytrácí. Ale zůstávají malé skupinky a zaplaťpánbůh za ně,“ říká Suchomel.

Pojmem mezi architekty je i studio Mjölk

Za dvě desetiletí prošlo školou téměř pět stovek studentů a řada z nich si získala renomé. Třeba Eva Hendrychová, dnes Le Peutrec.

„Ta si na konci studia sedla k internetu a objevila inzerát architektonické kanceláře v Šanghaji. Napsala jim, že u nich chce pracovat, a oni ji přijali. Dnes je tam osm let. Udělala skvělou kariéru, má rodinu, žije v Nové Kaledonii a do Číny jezdí pracovat,“ popisuje Suchomel.

Další bývalí studenti Veronika Nebesářová a Petr Štefek se dostali k Normanu Fosterovi, což je gigantická architektonická kancelář v Londýně, která svého času měla až 1 500 zaměstnanců.

A pojmem mezi architekty je i liberecký ateliér Mjölk.

„Ti vykonali hrdinský skutek, když si po studiu založili firmu. Všem absolventům doporučuji, aby prošli kanceláří, kde za cizí peníze a riziko získají zkušenosti. Oni šli na to jinak. Počátky měli všelijaké, ale dnes už jsou braní vážně a fungují. Další z našich, Jiří Zhoř, pracuje v Brně, navrhuje hlavně interiéry obchodů, moc pěkné kavárny tam třeba dělá další absolvent Martin Hrdina,“ vypočítal Suchomel.

Fakulta architektury se podepsala i na podobě liberecké univerzity. Lidé z fakultní architektonické kanceláře, totiž „namalovali“ pavilony, které v kampusu na Husově třídě v posledních letech vyrostly.

Prvním z nich je šikmý válec Informačního centra a rektorátu školy, další třeba menza, nebo budova L Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace. Posledním je „Géčko“ s nápadným průchodem ke kopci Na Skřivánku a slavnostní aulou.

Budoucnost? Možná 3D tisk budov

„Na tom, co se tady postavilo, spolupracovali i studenti, i když gro práce odvedli pedagogové. S postupem času se z některých studentů stali učitelé, takže se na nich podílí coby architekti, například Jiří Janďourek,“ upřesňuje Suchomel.

A kam se fakulta ubírá? Podle svého zakladatele košatí do několika směrů. „Když budu mluvit za architekturu, něco klíčí,“ naznačuje Suchomel.

„Zatím jsme neprovozovali žádnou vědu a výzkum. Teď se k tomu schyluje. Jedno z témat je 3D tisk budov, výsledkem by měla být budova jako tištěný produkt metodou vrstvení. Funguje už 10 let, ale zatím se jí vyrábějí menší věci, prototypy a modely. My bychom chtěli vyvinout způsob, jak ji použít pro stavbu domů. Zatím je to ale na samém počátku,“ dodává Suchomel.

  • Nejčtenější

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Pardubice rozhodly šest vteřin před koncem, Sparta vyhrála v prodloužení

16. března 2024  14:50,  aktualizováno  22:29

Také druhé zápasy čtvrtfinále hokejové extraligy nabídly dramatickou a velmi vyrovnanou podívanou....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vydřené výhry favoritů. Sparta slaví na nájezdy, Pardubice rozhodly v nastavení

15. března 2024  17:50,  aktualizováno  22:52

Do boje o titul v pátek poprvé vyrazili ti největší favorité. Oba uspěli. Čtvrtfinále hokejové...

Liberec - Olomouc 4:1. Domácí dovršili obrat série a postupují do čtvrtfinále

12. března 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Prokletí domácích zápasů prolomeno. Bílí Tygři dokázali v pátém utkání jako první vyhrát na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Liberec 3:0, domácí odskočili až v závěru. Pomohlo jim břevno i Staněk

17. března 2024  14:04,  aktualizováno  18:17

Slávističtí fotbalisté porazili v duelu 25. kola na domácím stadionu Liberec o tři góly. Konečný...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Spor asijských obchodníků skončil brutálním útokem, muži hrozí výjimečný trest

18. března 2024  17:40

Spor mezi Vietnamci vyústil v pokus o vraždu. Majitel asijské restaurace v Jablonci nad Nisou v...

Nevraživost Čechů vůči Ukrajincům je cítit pořád, říkají ukrajinští studenti

18. března 2024  12:20

Kateryně a Dmytrovi je devatenáct let. Ona pochází z Dněpru, on z Oděsy. Před dvěma lety je do...

Muž v Jablonci napadl a těžce zranil dva lidi. Policisté jej viní z pokusu o vraždu

17. března 2024  11:18,  aktualizováno  18.3 8:48

Těžká zranění mají po pátečním napadení v jablonecké Mánesově ulici třiatřicetiletý muž a o čtyři...

Volejbalová Příbram podruhé porazila Liberec a sahá po semifinále

17. března 2024  20:27

Liberečtí volejbalisté se po dvou čtvrtfinálových zápasech play off extraligy ocitli na hraně...

Advantage Consulting, s.r.o.
ELEKTROMECHANIK PŘES PLC ROBOTY (35-45.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Liberecký kraj
nabízený plat: 35 000 - 45 000 Kč

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...