Křest knihy v liberecké knihovně

Křest knihy v liberecké knihovně | foto: Filip Trdla

Z obou břehů Nisy. Češi a Poláci se poprvé setkávají v jedné knize

  • 0
Čeští a polští prozaici, básníci, výtvarníci a fotografové z Euroregionu Nisa se spojili v unikátním projektu — antologii nazvané Z obou břehů / Z obu brzegów. Kniha reprezentuje zajímavá díla z obou stran hranice přeložená zrcadlově do obou jazyků.

Vznik čítanky inicioval a její režie se ujal spolek Liberecký autorský kruh (LAK), který na ní spolupracoval s libereckým Nakladatelstvím Bor. Kniha vychází díky vstřícnosti a finanční podpoře Euroregionu Nisa/Neisse/Nysa.

Na stránkách se potkává 26 literátů a 18 zástupců výtvarné scény. Nechybí tu jména jako Miloslav Nevrlý, Jiří Žáček, Pavel Novotný, Zuzana Lazarová, Ilona Witkowska, Filip Zawada, Krystyna Wiatrowska, Dariusz Suska, Pavel Šůstek, Michal Marek, Jiří Jiroutek, Janina Hobgarska, Beata Chłopeniuk, Tomasz Mielech nebo Jacek Jaśko.

Spisovatel Šebelka odhalil v obrazové knize proslulý Hnojový dům v Jizerkách

Antologie navazuje na dvě podobné, které sestavili předchůdci LAK z Kruhu autorů Liberecka. „Poláci jako kdyby byli trochu opomíjení, a tak jsme se rozhodli, že zkusíme zamířit k nim, protože jsme přesvědčeni, že i tam vzniká spousta hodnotné literatury a výtvarného umění, které jsou ovšem tak trochu širšímu publiku na české straně neprávem skryté,“ prozradil předseda LAK a jeden z editorů čítanky, básník a novinář Martin Trdla.

Tuzemská polovina knihy představuje polským čtenářům autory starší, zavedené a již proslulé. Českým čtenářům se zase ukazují umělci s vazbami k regionu nebo s přehraničním přesahem. Slavnostní křest publikace za účasti autorů a hostů proběhl v pátek 31. března v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Polský křest je naplánován na 21. dubna do knihovny v Jelení Hoře.