Jake & Dinos Chapman: Šachová hra, 2003 (z výstavy Umění šachu)

Jake & Dinos Chapman: Šachová hra, 2003 (z výstavy Umění šachu) | foto: DOX

Výstava v centru DOX představuje skleněné, mluvící i elektrické šachy

  • 0
Výstavu patnácti šachových souprav navržených předními světovými umělci na oslavu této hry a jejího neutuchajícího významu pro tvůrčí umění uvádí Centrum současného umění DOX spolu s londýnskou společností RS&A Ltd. Výstava bude otevřena od 1. dubna do 28. června.

Součástí slavnostního zahájení výstavy, která jako motto uvádí citát Marcela Duchampa "Ze svého těsného kontaktu s umělci a šachisty jsem dospěl k osobnímu závěru, že zatímco všichni umělci nejsou šachisti, všichni šachisti jsou umělci," je šachová exhibice naslepo mezi ruskými velmistry Borisem Spasským a Anatolijem Karpovem.

Yayoi Kusama: Dýňová souprava, 2003 (z výstavy Umění šachu)

Výstava v centru DOX představí patnáct šachových souprav vytvořených předními mezinárodními umělci: Maurizio Cattelan, Jake a Dinos Chapmanovi, Oliver Clegg, Tracey Emin, Tom Friedman, Paul Fryer, Damien Hirst, Barbara Kruger, Yayoi Kusama, Paul McCarthy, Alastair Mackie, Matthew Ronay, Tunga, Gavin Turk a Rachel Whiteread. Každá souprava je vyrobena osobitým způsobem z nejrůznějších materiálů jako dřevo, porcelán, sklo, jantar a stříbro a je zabalena podle specifického přání jednotlivých umělců.

Paul Fryer: Šachy pro Teslu, 2008 (z výstavy Umění šachu)

Přesný původ šachů je neznámý, ale má se za to, že vznikly v 7. století v Indii. Žádná jiná hra v dějinách nebyla tak široce reflektována v umění a literatuře. Vzhledem k jejich konceptuální hloubce a hlubokému zakořenění v civilizaci zůstávají šachy pro umělce poutavým a komplexním námětem. Magické kouzlo šachových souprav, které v průběhu historie věrně sledovaly umělecká hnutí, je toho svědectvím a pokračuje i v přítomnosti se současnými umělci, kteří vytvářejí umělecká díla ve svém osobitém stylu.

Gavin Turk: Mechanický Turek, 2008 (z výstavy Umění šachu)

Výstava Umění šachu dokazuje, že tato hra neztratila ani v současnosti nic ze své schopnosti inspirovat a že nadále zůstává optimálním prostředkem uměleckého projevu. Britská umělkyně Rachel Whiteread se při tvorbě šachových figurek z miniaturního nábytku inspirovala svou láskou k domečku pro panenky. Stejně komplikovaná a hravá je i šachová souprava Toma Friedmana, skládající se z mini-retrospektivy jeho nejznámějších děl.

Barbara Cruger: Bez názvu, 2006 (z výstavy Umění šachu)

Barbara Kruger vytvořila první mluvící šachy, v nichž jsou jednotlivé figurky naprogramovány tak, že při manipulaci s nimi tyto figurky položí nějakou otázku nebo pronesou nějaký výrok. Souprava Damiena Hirsta se skládá ze skleněných a stříbrných odlitků lékařských lahviček označených rytými stříbrnými štítky, které fungují jako šachové figurky. Paul McCarthy z Los Angeles je vášnivým hráčem šachu a jeho souprava je vyrobena z náhodných objektů nalezených v jeho vlastní kuchyni, jako je mlýnek na kávu nebo láhev od kečupu, která slouží jako věž.