Centrum pro současné umění a design DOX v Praze-Holešovicích

Centrum pro současné umění a design DOX v Praze-Holešovicích | foto: Marek Schovánek

Vítejte v nové holešovické galerii. A v kapitalismu

Dnes, kdy stále více lidí myslí nebezpečně stejným způsobem, schopnost umění znejistit naše obvyklé způsoby vnímání může být jeho největším přínosem – tak zní motto nového pražského centra pro současné umění a design DOX, jež zahajuje v neděli provoz výstavou Vítejte v kapitalismu!

Když český podnikatel v realitách, stavebnictví a interiérovém designu Leoš Válka před několika lety hovořil o založení pražské galerie moderního umění, která by mohla být přirovnávána k Muzeu moderního umění v New Yorku, u řady lidí vyvolával úsměv. V lepším případě jej považovali za snílka s dobrými ideály. Skeptikům, kteří nevěřili, že najde peníze na otevření vysněné galerie, teď lidově řečeno vytřel zrak.

Centrum DOX

Centrum DOX se nachází v Osadní 34, v Praze 7 Holešovicích. Otevřeno má denně kromě úterý.

K projektu přestavby starého továrního komplexu v pražských Holešovicích Válka přizval předního českého architekta Ivana Kroupu, který na ploše tří tisíc metrů čtverečních vytvořil minimalistický, prostorný a prosvětlený galerijní komplex, dokonale vhodný pro ambiciózní až monumentální výstavní projekty, přednášky, diskuse, konference, promítání a koncerty apod. "Plánujeme dvě až tři velké výstavy ročně, doplněné až osmi menšími projekty. Polovinu výstav bude produkovat DOX, druhou polovinu budeme přejímat od prestižních zahraničních institucí," říká Aleš Rumpel z tiskového oddělení.

Pro zajišťování kvalitního výtvarného programu oslovil Leoš Válka Jaroslava Anděla – bývalého ředitele Národní galerie v Praze, předního českého teoretika fotografie, autora řady výstav a publikací věnovaných modernímu a současnému umění doma i v zahraničí. Právě on jako umělecký ředitel instituce má přispět k přiblížení se galeriím světové úrovně. Pro inspiraci do výše zmiňovaného MoMA (Museum of Modern Art) nemusí Anděl chodit daleko, střídavě totiž žije v Praze a v New Yorku.

Provoz galerie umění zahájí v neděli výstava s výmluvným názvem Vítejte v kapitalismu!, složená ze čtyř monumentálních instalací, jež propojují svět umění se světem médií a kapitálu. Jejími autory jsou španělský umělec José-María Cano a čeští a slovenští výtvarníci Michael Bielický a Kamila Richter, Matěj Krén a Jiří Hůla ve spolupráci s Dominikem Langem.

Španělský umělec střední generace José-Mária Cano se v Česku představí poprvé souborem nadživotně zvětšených novinových fotografií mocných a bohatých mužů – světových politiků či byznysmenů. Z nebe nechá padat zprávy videoumělec Michael Bielický a respektovaný Slovák Matěj Krén dává fyzickou podobu nekonečné knižní instalaci, rozměrnější, než je jeho instalace představující bezednou studnu knih v Městské knihovně v Praze.