Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci - autoportrét | foto: Profimedia.cz

V Brně vystaví funkční vynálezy „mistra Leonarda“

Brňané se mohou těšit na další velkou putovní výstavu zahraničního původu. Po artefaktech z Titaniku uvidí expozici o renesančním vynálezci a malíři Leonardu da Vinci. Bude otevřena 18. června a potrvá do září.

Patrně nejzajímavější částí výstavy budou funkční modely přístrojů podle Leonardových náčrtů. Do brněnské Titanic Hall (bývalé prodejny stavebnin v městské části Heršpice, kde byla i expozice Titaniku) bude výstava dovezena ze Španělska.

Na 1 500 metrech čtverečních bude vystaveno padesát Leonardových vynálezů, které byly zhotoveny přesně na základě jeho detailních skic. Jejich výroba trvala několik let a řada z exponátů bude interaktivních, takže si jejich funkci budou návštěvníci moci vyzkoušet.

Kromě vynálezů bude vystaveno i 23 reprodukcí obrazů jednoho z nejvýznamnějších renesančních malířů. Obrazy byly replikovány digitálně a zachovávají velikost originálu. Důležitou roli v expozici hrají počítače a videoprojekce.


Leonardo Da Vinci

(1452-1519)

V jeho osobě dostává zavedené označení "renesanční člověk" skutečného naplnění. Byl totiž nejen významným malířem, ale také sochařem, spisovatelem, vynálezcem, přírodovědcem a architektem. Jeho nejslavnějšími obrazy jsou Mona Lisa, Dáma s hranostajem a Poslední večeře, vynikal ale i jako dokonalý kreslíř. Objektem jeho zájmu v tomto oboru bylo zejména lidské tělo. Má na kontě mnoho technických skic a náčrtů, mezi nejzajímavější z nich patří létací a bojové stroje, jejichž projekty "předpověděl" dnešní letadla i tanky. Zájem o da Vinciho v posledních letech podnítil bestseller Dana Browna Šifra mistra Leonarda a jeho zfilmovaná verze.