Zdenek Seydl - foto 1

Zdenek Seydl - foto 1 | foto: Čmvu

Seydl se dočkal první souborné výstavy

České muzeum výtvarných umění v Praze uspořádalo první soubornou výstavu celoživotního díla výtvarníka Zdenka Seydla (1916 - 1978). Projekt se zaměřuje na všechny sféry výtvarného umění, kterými se Seydl zabýval. Jsou na ní proto k vidění kresby, grafika, obrazy, ilustrace, knižní obálky, plakáty, textil nebo také animované a loutkové filmy. Výstava je určena jak pro děti, tak pro dospělé.

Přehlídka prací Zdenka Seydla se řadí do cyklu vánočních výstav pro děti, které už mají v Českém muzeu výtvarných umění svoji tradici a pravidelný divácký ohlas. Všechny vystavené práce získala galerie ze stálých i soukromých sbírek v Čechách i na Moravě. V příštím roce bude expozice představena ještě v Chebu, Mariánských Lázních, Náchodu a Karlových Varech.

Seydlovy práce se po jeho smrti příliš neobjevovaly na veřejnosti, a proto podrobné zpracování jeho tvorby zatím v podstatě neexistuje. Autorova tvorba je hravá, plná poetické grotesknosti, dovede ale být také ironicky kousavá. Nejdůležitějším kritériem Seydlovy tvorby byla hlavně fantazie, která až dodnes inspiruje současné umělce nejen z výtvarného světa, ale také z designu nebo reklamy.

Pestrou skladbu retrospektivy Zdenka Seydla v galerii doplňuje promítání jeho filmů a sestřih dokumentů věnujících se autorově tvorbě. K výstavě je také připojena menší přehlídka prací dětí z uměleckých kroužků, dětských domovů a škol.