Korunovační klenoty opět opustily střežený úkryt

Korunovační klenoty opět opustily střežený úkryt - Ústavní a církevní činitelé coby klíčníci otevřeli Korunní komoru ve Svatováclavské kapli Chrámu sv. Víta | foto: Michal RůžičkaMF DNES

Šéfka hradních památkářů: Cena klenotů je nevyčíslitelná

  • 2
Šéfka památkového odboru Hradu Ivana Kyzourová je autorkou právě otevřené výstavy korunovačních klenotů na Pražském hradě. "Klenoty, zejména koruna, mají neobyčejně silnou auru. V tom nehledejme nic mystického nebo psychotronického, je to prostě tak," prozradila v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz.

IVANY KYZOUROVÉ SE PTEJTE ZDE

Výstava, otevřená od soboty 19. dubna, vznikla ku příležitosti devadesátého výročí vzniku samostatné republiky. Ve Vladislavském sále Pražského hradu potrvá pouze do 29. dubna.

"Korunovační klenoty nemohou přinejmenším z bezpečnostních důvodů opustit Pražský hrad. Nikdy k tomu za dobu trvání republiky také nedošlo. Z toho plyne i menší dostupnost pro mimopražské návštěvníky," vysvětlila Kyzourová čtenářům.

Soubor korunovačních klenotů vystavených v Gočárově vitríně doplnilo na čtyřicet exponátů souvisejících s historií korunovací v českých zemích.

"Cena klenotů je nevyčíslitelná, jejich zabezpečení podléhá utajení a přísnému bezpečnostnímu režimu. Pokud vím, o krádež klenotů se nikdy nikdo během staletí nepokusil," podotkla šéfka hradních památkářů.

"Když je výstavní prostor tak veliký, byl by úplný hřích nedoplnit expozici o další věci. Ani by to nevypadalo dobře, kdyby v tom obrovském sále stála vzadu osamocená poměrně malá Gočárova vitrína. Také jsem chtěla lidem tu korunovaci dopředu trochu přiblížit. Ne že si vystojí těch pět hodin, pak dojdou k vitríně, vzdychnou a odejdou. Když budou mít předem jakousi průpravu, bude jejich zážitek daleko silnější," vysvětlila Kyzourová důvody vzniku unikátní doprovodné expozice.

Zároveň se nebojí pro mnohé odvážné myšlenky vytvořit stálou výstavu korunovačních klenotů. "Osobně se nebráním představě, že korunovační klenoty budou vystaveny trvale. Domnívám se, že ani z památkářského hlediska by tomu nic nebránilo. Ale myslím, že na tuto debatu ještě nenadešel pravý čas," tvrdí.

Dlouhé fronty, které zájemci o shlédnutí výstavy musí vystát. jsou pak podle ní přirozené. "Při současném režimu vystavování klenotů se nelze frontám vyhnout. Letos ale nejsou fronty tak velké, jak se předpokládalo," napsala Kyzourová.