Andy Warhol - Autoportrét (1986)

Andy Warhol - Autoportrét (1986) | foto: Sotheby´s

Překvapivé aukce pokračují, tentokrát se prodal Warhol za půl miliardy

  • 2
Po nečekaném výsledku dražby Vlajky od Jaspera Johnse, která se prodala za necelých 30 milionů dolarů, přicházejí z aukčních síní další překvapení. V New Yorku byl ve středu vydražen autoportrét Andyho Warhola, ikony amerického pop artu. Kupec za něj zaplatil 29 milionů dolarů (asi 583 milionů Kč), tedy dvojnásobek odhadní ceny.

Vydražený portrét

Obraz pochází z roku 1986, kdy krátce před svou smrtí vytvořil Andy Warhol pět autoportrétů ve velkém, celostěnovém formátu. Exemplář vydražený ve středu pocházel ze sbírky amerického módního tvůrce Toma Forda.

Majitel obrazu zůstává v anonymitě, oznámily tiskové agentury s odvoláním na aukční síň Sotheby's.

Odhadní cena se pohybovala mezi deseti a 15 miliony dolarů (200 až 300 milionů Kč), spolu s provizí aukčního domu za něj nový majitel zaplatí celkem 32,5 milionu dolarů (asi 654 milionů Kč).

Před půl rokem, v listopadu 2009, byl dražen jiný Warholův autoportrét.

Pocházel z roku 1967, měl menší formát a prodán byl za 6,1 milionu dolarů (asi 122 milionů Kč). Odborníci původně odhadovali cenu autoportrétu na maximálně 1,5 milionu dolarů. Při stejné příležitosti se tehdy prodal také Warholův obraz s dolarovými bankovkami, a to za 43,7 milionu dolarů (asi 878 milionů Kč).

Andy Warhol: Autoportrét

Warhol se narodil v Pittsburghu rusínským přistěhovalcům, kteří přišli do Ameriky z rakousko-uherské vesničky Miková (dnes severovýchodní Slovensko). Tam také vzniklo v uplynulých letech jeho malé muzeum.

,