Picassův Piják absintu půjde do aukce

Picassův Piják absintu půjde do aukce | foto: AP

Picassův Piják absintu jde do aukce. Očekává se cena přes miliardu korun

  • 3
Obraz Pabla Picassa Portrét Angela Fernándeze de Soto, známý pod názvem Piják absintu, jde do dražby. Oznámil to aukční dům Christie's, který od prodeje očekává jednu z možných špičkových událostí sezony.

Obraz byl od roku 2006 předmětem majetkového sporu, vyřešeného nedávno smírem. Aukce se má konat 23. června v Londýně.

Dílo z roku 1903, z takzvaného modrého období umělce, dává do prodeje dobročinná nadace muzikálového skladatele Andrewa Lloyda Webbera. Výtěžek má jít na podporu současného umění.

Obraz je portrétem mladého umělce, s nímž se Picasso dělil o ateliér. Cena obrazu by měla podle odhadu odborníků vystoupat až na 40 milionů liber (asi 1,13 miliardy Kč).

Obraz byl nabízen k prodeji již roku 2006 v New Yorku, byl však z aukce stažen poté, co dědici berlínského židovského bankéře Paula von Mendelssohna-Bartholdyho vznesli námitky, že nacisté jejich předka přinutili prodat jim dílo pod cenou.

Americké soudy se věcí odmítly zabývat a Webberova nadace se nakonec letos v lednu se zástupci rodiny dohodla na smíru. Podle některých médií nadace potomkům za jejich nároky vyplatila přes 50 milionů dolarů (přes 912 milionů korun).

Jussi Pylkkanen, šéf aukčního domu Christie's pro Evropu, Rusko a Blízký Východ, považuje obraz za "jedno z nejvýznamnějších uměleckých děl nabízených do dražebního prodeje za posledních několik desítek let" a předpokládá dosažení velmi vysoké ceny. Úspěšné prodeje v poslední době podle něj prokázaly, že nehledě na krizi "panuje obrovský apetit po moderně 20. století".

Minulý měsíc se socha Alberta Giacomettiho Kráčející muž I. v londýnské aukční síni Sotheby's prodala za 65 milionů liber (1,9 miliardy Kč).

Překonala tak do té doby rekordní dražební prodej obrazu Pabla Picassa Chlapec s dýmkou z roku 2004, který si kupec odnesl za cenu v přepočtu jen o 2,4 milionu korun nižší.

,