Andre de Dienes - Marilyn Monroe na pláži (Long Island, New York, 1949)

Andre de Dienes - Marilyn Monroe na pláži (Long Island, New York, 1949) | foto: Christie´s

Neznámé snímky Marilyn Monroe u básníka Sandburga jsou na prodej

  • 1
Dosud neznámé fotografie Marilyn Monroe pořízené devět měsíců před její smrtí, které ležely půl století v soukromém archivu, se dostaly na veřejnost. Informují o tom internetové stránky BBC News. Černobílé snímky zachycují zdánlivě uvolněnou a dobře naladěnou Marilyn v newyorském bytě fotografa Lena Stecklera v prosinci 1961.

Steckler tyto fotografie pořídil během nečekané návštěvy herečky, která přišla za jeho přítelem básníkem Carlem Sandburgem. Fotografie s názvem Marilyn Monroe: Návštěva, se budou prodávat na internetu.

"Byla to šťastná náhoda, že se tyto dvě ikony spolu sešly zrovna ve chvíli, kdy já byl u toho s fotoaparátem," řekl Steckler agentuře Reuters. Fotky pětatřicetileté herečky s třiaosmdesátiletým Sandburgem, jak spolu rozmlouvají a drží se za ruce, se prý snažil pořizovat nenápadně.

Filmová hvězda je na fotografiích zachycena ve špičatých brýlích se silnými obroučkami a v šatech s krátkými rukávy.

Sandburg, který byl to odpoledne u Stecklera, mu prý oznámil, že budou mít brzy návštěvu: "Mnohem později jsem šel otevřít a stanul jsem tváří v tvář Marilyn Monroe, která vypadala ještě úžasnější než na filmovém plátně," vzpomínal Steckler. "Řekla, 'omlouvám se, že jdu pozdě. Byla jsem u kadeřníka a chtěla jsem stejný odstín barvy vlasů jako má Carl.'"

Když bývalý módní fotograf Steckler pořídil snímky, popíjeli whisky Jack Daniels. "Marilyn milovala starší muže a intelektuály a Carl se k ní choval velmi otcovsky. Bylo úžasné je zažít spolu," dodal Steckler.

Filmová diva zemřela v srpnu 1962, a nositel Pulitzerových cen Sandburg o pět let později. Steckler se rozhodl k prodeji fotografií poté, co jeho syn objevil jejich negativy při procházení otcova archivu.