Marek Brodský - Marek Brodský na vernisáži svých obrazů, 27. 11. 2006, Praha, Kávovarna | foto: Petr Topič, iDNES.cz

Marek Brodský vystaví veselé krchovy

  • 1
Výtvarník - dříve herec a hudebník - Marek Brodský bude od 7. dubna do 3. května vystavovat svoje obrazy v galerii Carpe Diem v Praze.

Marek Brodský (1959) se uvedl do povědomí široké veřejnosti nejen jako "syn slavného otce" Vlastimila Brodského, ale také jako filmový herec - debutoval roku 1981 ve snímku Dneska přišel nový kluk.

Marek Brodský: Veselej krchovNejvětší ohlas jako herci Brodskému pravděpodobně přinesla role praktikanta Hlaváčka v "cimrmanovské" detektivní komedii Rozpuštěný a vypuštěný. Jednu z posledních velkých rolí si zahrál v polodokumentárním snímku Radima Špačka Mladí muži poznávají svět, který se natáčel přímo v obléhaném a válčícím Sarajevu.

Už několik let se Brodský herectví téměř nevěnuje. Velkou část svých uměleckých vloh vkládal do hudby - dlouhá léta byl bubeníkem, textařem a "ideologem" pražské kapely Nahoru po schodišti dolů band.

Marek Brodský: Nudný deníkPo jejím opuštění se věnuje takřka výhradně výtvarnému umění, které je de facto jeho původní profesí. Vystudoval filmovou animaci, pracoval v oboru užité grafiky (filmové plakáty, obaly cédéček - včetně těch, které nahrál se svou někdejší kapelou), nyní je jeho doménou volná tvorba.

Ta v sobě nese podobnou atmosféru jako Brodského písňové texty - ostatně, některé z nich byly obrazy inspirovány a naopak. Je pro ně typický sarkasmus a černý humor (časté motivy hřbitova, v Brodského jazyce "krchova"), nechybí jim nadhled a spojování zdánlivě nesourodých motivů.

Marek Brodský: Mrouskání na krchověObrazy Marka Brodského si lze prohlédnout do 3. května v pražské galerii s hudební kavárnou Carpe Diem (Jičínská 4, u stanice metra Flora). Vernisáž 7. dubna od 18 hodin uvede Ester Kočičková, zahraje Vlastimil Třešňák.