Gustav Klimt: Kirche in Cassone (Landschaft mit Zypressen)

Gustav Klimt: Kirche in Cassone (Landschaft mit Zypressen) | foto: Sotheby´s

Klimtův obraz v Sotheby´s může vynést přes půl miliardy korun

  • 2
Londýnská aukční síň Sotheby´s dá do dražby unikátní obraz rakouského malíře Gustava Klimta, který se ztratil za druhé světové války. K vrcholům aukce impresionistického a moderního umění začátkem února by měly také patřit obraz Paula Cézanna a plastika Alberta Giacomettiho. Každé ze tří zmíněných děl má odhadní cenu přes deset milionů liber.

Gustav Klimt namaloval olej Kirche in Cassone (Landschaft mit Zypressen), (Kostel v Cassone /Krajina s cypřiši/) v roce 1913 u italského jezera Garda. Jeho odhadní cena je 12 milionů až 18 milionů liber (350 milionů až 525 milionů korun).

Obraz koupil vídeňský průmyslník a mecenáš Viktor Zuckerkandl. Po jeho smrti v roce 1927 obraz zdědila jeho sestra Amalie Redlichová, která byla za války deportována z Vídně do židovského ghetta v Lodži v Polsku. Redlichová se po válce nevrátila a plátno zmizelo.

Objevilo se až v 60. letech. Nynější majitel, který chce zůstat v anonymitě, získal podle Sotheby´s plátno v dobré víře a legálně. Dohodl se nyní se synovcem Redlichové, jednaosmdesátiletým Georgesem Jorischem, který žije v Kanadě, na prodeji výjimečného Klimtova obrazu. Aukční síň neuvedla, jak se obě strany o získanou částku podělí.

Paul Cézanne: Pichet et fruits sur une table

Kromě Klimta se 3. února bude také dražit zátiší z vrcholného období Paula Cézanna Pichet et fruits sur une table (Džbán a ovoce na stole) odhadované na deset milionů až 15 milionů liber (292 milionů až 437 milionů korun).

Německá Dresdner Bank, kterou koupila před rokem Commerzbank AG, dává do aukce bronz Alberta Giacomettiho L'Homme Qui Marche I (Kráčející muž I). Sotheby´s 183 centimetrů vysokou plastiku odhaduje na 12 milionů až 18 milionů liber (350 milionů až 525 milionů korun).

Alberto Giacometti: L'Homme Qui Marche I

Celkem se bude dražit 39 položek. Mezi nimi jsou díla Henriho Matisse, Henryho Moora, Egona Schieleho, Reného Magritta nebo Marka Chagalla. Sotheby´s odhaduje, že celá aukce vynese nejméně 69 milionů liber (přes dvě miliardy korun).

,