REPORTÁŽ: Roman Vondrouš (ČTK): Dezinfekce

REPORTÁŽ: Roman Vondrouš (ČTK): Dezinfekce | foto: Czech Press Photo

Vítězné snímky Czech Press Photo zrcadlí pandemii. Uspěla i MAFRA

  • 51
Fotografií roku 2020 se v soutěži Czech Press Photo stal snímek Romana Vondrouše z ČTK, který zachycuje účastníka Národního průmyslového summitu procházejícího dezinfekční bránou. Vyhlášení výsledků se letos kvůli vládním nařízením uskutečnilo online. Ceny si odnášejí i David Neff a Martin Veselý z mediálního domu MAFRA.

„Fotografie roku má zobrazovat nejdůležitější téma uplynulého roku. Tou byla a stále je jednoznačně pandemie koronaviru. Asi každý očekával fotografii chodce s rouškou v prázdné Praze. Vítězný snímek však upozorňuje na současnou situaci trochu jinak a ve zkratce popisuje život, který nyní prožíváme,“ říká předseda poroty Joe Klamar. 

Výtvarně čistý obraz podle něj vyvolává pocity izolovanosti, únavy, rezignovanosti, obav a zároveň se ptá, jak asi bude vypadat budoucnost ve společnosti onemocnění covid-19.

Vítězné fotografie Czech Press Photo 2020

Národní průmyslový summit se konal 9. září 2020 v Betlémské kapli. „Už při příchodu ke vstupu do Betlémské kaple mě tato scéna zaujala. Začal jsem rychle fotografovat příchozí, protože do začátku konference zbývalo pouze pár minut a většina účastníků již byla v sále. Dvě dezinfekční brány stály těsně za dveřmi a zrovna v tu chvíli do nich pronikal i sluneční svit, který v kombinaci s proudící dezinfekcí dotvořil zajímavou světelnou atmosféru,“ vzpomíná Roman Vondrouš. 

„Měl jsem štěstí, že muž zachycený na snímku, jako jeden z mála příchozích, neměl nasazenu roušku a v jeho tváři se značily jakési odevzdané emoce a únava z této nelehké doby, kterou všichni procházíme,“ dodává. 

Tematika koronaviru se objevovala i v dalších kategoriích. V sekci Každodenní život získal první místo Martin Divíšek z agentury EPA za sérii Praha za dob koronaviru. Za umění a kulturu v době karantény zase promlouvají vítězné fotografie Davida W Černého z agentury Reuters. Zachytil veřejné vystoupení Cirku La Putyka v ulicích hlavního města.

Nominované snímky na Czech Press Photo 2020

PORTRÉT: David Neff (Mafra a.s.): Sestřičky po službě v Covidáriu ARO Na Bulovce

Z fotografů MAFRA uspěli oba nominovaní fotografové. David Neff skončil na druhém místě v kategorii Portréty se snímky Sestřičky po službě v Covidáriu ARO Na Bulovce. S fotografií Uzavřená Zoo porotu zaujal Martin Veselý, který zachytil, jak v Safari Parku Dvůr Králové jde ošetřovatel krmit mládě marabu a proti objektivu mezitím letí volavka obrovská. 

Nebyla to však jen tematika koronaviru, která se objevovala na vítězných fotografiích. V kategorii Aktualita na prvním místě skončil Lukáš Kaboň z Deníku, který zaznamenal střelbu ve Fakultní nemocnici Ostrava v prosinci 2019. Oceněna byla i série Projekt Hydronaut Petra Tomana, Herci Jano Stovky nebo snímek Sluneční hodiny od Richarda Dömöse. 

Kromě poroty rozhodoval o jednom z ocenění i pražský primátor Zdeněk Hřib. Vítězem Grantu Prahy se z jeho rozhodnutí letos stal Amos Chapple a jeho projekt Střešní strážci Prahy. Primátor mimo jiné ocenil, že fotograf na svých snímcích dokázal zprostředkovat podmanivost Prahy z perspektivy, která je „běžně lidem nepřístupná a zapovězená“. Kompletní výsledky soutěže ve všech kategoriích naleznete v tabulce níže i ve fotogalerii.

Porota vybírala v rámci 26. ročníku soutěže vítěze z více než pěti tisíc snímků od 288 autorů. Jejími členy byli Joe Klamar z AFP, reportážní fotografka z USA Nicole Tungová, australský fotograf Chris McGrath z Getty Images, český fotograf Herbert Slavík a šéf fotobanky ČTK Petr Mlch. 

K soutěži se již tradičně váže i výstava vybraných fotografií. Tentokrát se uskuteční v prostorách Národního muzea v první polovině příštího roku. Přesné datum prozatím organizátoři neuvádí.

CZECH PRESS PHOTO 2020

AKTUALITA

1. Lukáš Kaboň / Deník / Střelba ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO)

2. Tomáš Benedikovič / Denník N / Kočner

3. Jaroslav Novák / TASR / Loučení s koronou

REPORTÁŽ

1. Roman Vondrouš / ČTK / Dezinfekce

2. Gabriel Kuchta / Deník N / JIP během pandemie koronaviru

3. Jarmila Štuková / Váleční koně v Sýrii

KAŽDODENNÍ ŽIVOT

1. Martin Divíšek / EPA / Praha za dob koronaviru

2. Irena Zlámalová / Jeden rok v životě jedné holky

3. Kevin V. Ton / Jízda historickou tramvají

UMĚNÍ A KULTURA

1. David W Černý / Reuters / Cirk La Putyka během omezeného vycházení

2. Matej Kalina / News and Media Holding / V první linii

3. Zdeněk Dvořák / Humberto pod rouškou

SPORT

1. Richard Dömös / Sluneční hodiny

2. Gabriel Kuchta / Deník N / Diváci sledují fotbal v autokině po obnovení nejvyšší fotbalové soutěže

3. místo: Barbora Reichová / ČOV/ Nezlomní olympionici

PORTRÉT

1. Jano Stovka / Herci

2. David Neff / MAFRA, a.s./ Sestřičky po službě na ARO „covidáriu“ v Nemocnici Na Bulovce

3. Richard Dömös / Karanténa

ČLOVĚK A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

1. Petr Toman / Projekt Hydronaut

2. Tomáš Predajňa / Zlomený velikán

3. Martin Veselý / MAFRA, a.s. / Uzavřená zoo

PARTNERSKÉ CENY:

Canon Junior Award: Monika Řeháková / Skrze

Cenu Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové: Milan Bureš / Respekt / Medici na ulici

Cenu Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR): Lenka Klicperová / Turecká invaze.

Dětská porota (členové Dismanova rozhlasového dětského souboru): Aleš Bílý / Matka borovic

Stipendium ČTK pro autora nebo autorku do 26 let: David Stejskal / Medici na ulici.

Cena společnosti Samsung: David W Černý / Zrušený Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech