Z výstavy Mistři čínské tušové malby 20. století

Z výstavy Mistři čínské tušové malby 20. století | foto: Národní galerie v Praze

Čínská tušová malba přináší slast a ochranný humor

Čínská tušová malba je tradiční výtvarný fenomén, starý bezmála čtrnáct století a dodnes inspirativní jak svým lyrickým, meditativním nábojem, tak přirozeným prolínáním obrazu s písmem.

Aktuální podoby tohoto žánru představuje pražská Národní galerie, a to expozicí Mistři čínské tušové malby 20. století ve Valdštejnské jízdárně.

Časové vymezení je tu podstatné ze dvou důvodů: v první polovině 20. století totiž do čínské umělecké tradice pronikly první vlivy evropského malířství - a ve stejně době začala Národní galerie budovat kolekci těchto prací, která dnes čítá na dvě stě šedesát položek.

Některá z vystavených děl svojí tlumenou barevností, snovým nádechem a zejména náměty, kterými se autorům stávaly skvosty čínské přírody, ukazují na vzdálenou příbuznost s výboji evropského romantismu a impresionismu. V jiných malbách jsou patrné otisky socialistického realismu či abstrakce.

Skoro pro všechny tyto obrazy jsou příznačné pomalý rytmus a výrazová lehkost. Více než starost o intenzitu celkového díla, jehož témata jsou častokrát všední až banální, je patrná rostoucí malířova rozkoš ze samotného procesu vytváření, slast, která se neohlíží ani na čas, ani na prostor - a koncentruje se na jednotlivé pohyby štětce a lavírování barev.

Moderní evropské umění sice obohatilo čínskou tušovou malbu 20. století o nové prostředky, ale její mistry rozhodně nepřipravilo o specifického ducha.

Ta díla se totiž kromě konejšivého mlžného oparu zachvívají také ochranným humorem. Stačí přečíst si některé z magických názvů prací, které jsou na pražské výstavě k vidění: Kudlanka a rýžový klas, Kobylka, zelí a houby, Šváb a pórek či Rajky ve větvích mišpule…

Mistři čínské tušové malby 20. století
Valdštejnská jízdárna. Kurátorka Michaela Pejčochová. Výstava potrvá do 2. listopadu 2008. Vstupné 150, snížené 80 korun.
Hodnocení: 70%