Zájemci o půlnoční prodej knihy Harry Potter a relikvie smrti

Zájemci o půlnoční prodej knihy Harry Potter a relikvie smrti - Praha (30. ledna 2008) | foto: Jiří Koťátko

Tahanice o Pottera prošetří antimonopolní úřad

  • 12
Tahanice kvůli prodejům posledního dílu ságy o Harrym Potterovi zaujala Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Prošetří, zda nakladatelství Albatros nezneužilo dominantního postavení na trhu, když odmítlo knihu dodat do hypermarketů.

"Vyšetřování je na začátku, zatím není zřejmé, zda vůbec zahájíme správní řízení," řekl Filip Vrána z tiskového oddělení ÚOHS.

Nakladatelství Albatros dodalo v první vlně knihu Harry Potter a relikvie smrti pouze do kamenných knihkupectví. Do obchodních řetězců hodlá titul dodat až od 1. března.

Předmětem vyšetřování antimonopolního úřadu je také možné uzavření zakázané vertikální dohody o ceně.

Knihkupci mají poslední díl dobrodružství kouzelnického učně na pultech už od 31. ledna.

Přestože Albatros chtěl, aby obchodní řetězce dílo prodávaly až od 1. března, společnost Tesco Stores ho prodává od úterý.

"Albatros obdržel od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže žádost o poskytnutí informací a připravuje podklady v souvislosti s prodejem knihy Harry Potter a relikvie smrti, které úřadu dodá v požadovaném termínu," reagoval za nakladatelství Radovan Suk.

Nakladatelství dříve podalo trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli údajné nelegální výrobě a distribuci knihy. - více zde

Tesco pro obrovský zájem zákazníků objednalo další výtisky posledního dílu Harryho Pottera, které do prodejen dodá 8. února.

"V pražském hypermarketu ve Vršovicích byly veškeré výtisky během jednoho dne rozebrány. Proto jsme pro naše zákazníky zajistili další várku knihy," uvedl  Pavel Romaňák, nákupčí sortimentu zábava.

,