George W. Bush - Americký prezident George Bush. | foto: Reuters

Strategie války „šije“ do Bushe i FBI

Kniha amerického experta pro bezpečnost Richarda Clarka Strategie války proti terorismu odhaluje zákulisí tajných služeb. Autor, který byl koordinátorem boje s terorismem za Clintona i Bushe, kritizuje CIA, FBI a Bílý dům za podcenění hrozby teroristických útoků a dalších chyb.

Boji s terorismem Clark zasvětil dvacet let svého života.

Lépe než jiní proto zná pozadí teroristického útoku z 11. září 2001 na budovy Světového obchodního centra v New Yorku, o nichž píše. V osudný den byl národním krizovým manažerem, a měl proto informace o atentátech z první ruky.

Podle Clarka se Amerika nebyla schopná shodnout na tom, zda je nebezpečí opravdu hrozivé, a nedokázala udělat všechno pro to, aby mu zabránila, dokud ještě tato hrozba nestála životy tisíce Američanů.

Clark uvedl, že ani potom USA nedokázaly zničit teroristickou organizaci Al-Kajda a místo toho zahájily válku v Iráku. Autor tvrdí, že Bushova administrativa zpolitizovala boj proti terorismu a využila ho k tomu, aby si pojistila volební vítězství.

Přiznává také, že jeho líčení není úplné, protože mnohé informace stále podléhají utajení.

Clark zahájil kariéru v roce 1973 jako analytik jaderných zbraní a evropské bezpečnosti na ministerstvu obrany. V době, kdy byl prezidentem Ronald Reagan, byl Clark náměstkem ministra zahraničí pro zpravodajské služby.

Za George Bushe staršího byl náměstkem ministra zahraničí pro politicko-vojenské věci. Pak byl členem Rady pro národní bezpečnost. Od roku 2001 působil jako zvláštní poradce prezidenta pro bezpečnost kybernetického prostoru.

V roce 2003 z vládních služeb odešel.