Z komiksu Zatím dobrý

Z komiksu Zatím dobrý | foto: Argo

TIPY NA DÁRKY: Průvodce neklidným územím II i bratři Mašínové v komiksu

  • 3
Zatímco kapra ze štědrovečerní tabule úspěšně vytlačuje losos, Ježíška Santa Claus a Tichou noc Jingle Bells, knižní dárky se pod stromečkem stále drží. Jaké čekají na balicí papír a mašli letos?

Vybrat matce, manželovi, kamarádce nebo dědovi knihu může být kolikrát těžší než odhadnout správnou velikost svetru. Naštěstí případný přešlap nepřináší tolik faux pas.

Pokud vás tedy do teď neinspiroval literární výběr MF DNES a iDNES.cz, předkládáme ještě několik aktuálních tipů. Předvánoční trh se jen hemží tituly, kteří si zaslouží pozornost. Bohužel na zákazníka vždy neútočí z prvních pozic knihkupeckých výloh.

Jedním z nich je Průvodce neklidným územím II. Autor Ondřej Horák v něm za výtvarného doprovodu talentovaného Vojtěcha Šedy navazuje na předešlé snahy kultivovat čtenářské duše a naučit je něco nového o umění. Tentokrát se věnuje za asistence Adama Gebriana architektuře 20. a 21. století na našem území. Z hlediska uměleckého i edukativního skvělý dárek.

Neméně cenný výtvarný zážitek skýtá komiks Zatím dobrý, který vznikl podle stejnojmenného románu Jana Nováka z roku 2004. Vypráví příběh bratří Mašínů, kteří se prostříleli do svobodného Západního Berlína. Ať už má čtenář na jejich činy jakýkoli názor, literární a výtvarné kvality knize nelze upřít. Obzvlášť v noirovém komiksovém podání Jaromíra Švejdíka alias Jaromíra 99.

Kdo si potrpí více na text než obrázky, může se přes svátky začíst do životních příběhů Leonarda Da Vinciho nebo Alberta Einsteina – obojí z pera amerického profesora a spisovatele Waltera Isaacsona. Kniha o autorovi teorie relativity byla dokonce předlohou k úspěšnému seriálu National Geographic Génius. Zcela nový pohled na život spisovatelky Jane Austenové přináší biografie z pera Lucy Worsleyové, jež klade důraz na autorčin domov a předměty, které byly jejímu srdci blízké. Pohled možná materialistický, nicméně v mnohém otevřený a trefný.

Z Japonska i Tichého oceánu

Obálka knihy Broukobol

Z Japonska před Vánocemi stihl dorazit nový Haruki Murakami. Kniha Komturova smrt s úctyhodnými 752 stránkami čtenáře v klidu doprovodí až do nového roku. Příběh o muži bez tváře slibuje příjemné vytržení z nasládlého světa cukroví a purpury. Stejně by mohl fungovat i román Strážci světla od Abby Geniové, která se vydává na nehostinné Farallonské ostrovy, aby si odpočinula od civilizace. Jenže zločin se vynoří i tam, kde je více zvířat než lidí.

A na ostrov zamířil i Kevin Barry, aby sepsal Broukobola. Román z posledního roku života Johna Lennona. Vánoce jsou však svátky hojnosti, tak si knihu o umělci v neplodných letech nechte raději na leden. Vaše knihovna vám ještě poděkuje, že ji hned po Novém roce připravíte o pár kil bez práce.