Kevin Spacey ve filmu Svět podle Prota (2001)

Kevin Spacey ve filmu Svět podle Prota (2001) | foto: SPI Film

Prot se loučí se Zemí a míří zpátky. Vychází závěrečná část trilogie

  • 0
Bude to sedmnáct let, co spisovatel Gene Brewer naposledy přivedl k životu pozoruhodnou literární postavu – Prota z dokonalé planety K-PAX. Jak jeho pobyt na Zemi, respektive v těle psychiatrického pacienta Roberta Portera skončí, se nyní dozvídají i čeští čtenáři. V překladu Richarda Podaného vychází závěrečná část trilogie nazvaná Protovy světy.

Ačkoliv se zahraniční přijetí třetí knihy nedá srovnat s nadšením, které způsobil první díl, fanoušci i kritici nakonec Brewerovo finále vzali na milost.

Zatímco si cenili především autorovy snahy předat čtenářům jakési poselství ve formě Protovy Závěrečné zprávy o planetě Zemi, vyčítali mu příliš okatý způsob, jakým chtěl pozitivního vlivu docílit.

Stejně jako v předchozích knihách i zde kromě Prota, respektive Roberta vystupuje postava psychiatra Brewera, autorova alter ega. Ve slavném filmu Svět podle Prota z roku 2001 jej ztvárnil Jeff Bridges.

Ačkoliv se s Protem Gene Brewer rozloučil, sepsal ještě další dvě knihy, ve kterých čtenáře seznamuje s dalšími obyvateli K-PAX. Tyto tituly však zatím v češtině nevyšly.