Příběhy pro nevelkou komunitu

Na stáncích i ve vybraných knihkupectvích se v posledních týdnech objevilo několik zajímavých komiksových titulů. Dávají naději, že tento žánr v Česku stále žije, byť jedni vydavatelé zanikají a jiní se pokoušejí uspokojit nevelkou komunitu čtenářů a nadšenců i za cenu vysokých nákladů na autorská práva a na tisk.

Fanoušky drsné školy nepochybně potěšila třetí kniha z řady Sin City Franka Millera nazvaná Velká tučná zabijačka. Příběh soukromého detektiva Dwighta McCarthyho dokládá, proč je tato série považována za kultovní; dokonce se zdá, že tentokrát je vyprávěn sevřenějším a propracovanějším způsobem než ty předchozí. Jistě to není četba pro slabé nervy, ale i ten, kdo nemá drsnou školu příliš v lásce, může ocenit dokonalou práci s černobílou kresbou a strhující způsob vyprávění. Nejen sběratelé se už těší na luxusní vydání Millerova díla 300, což je vynikající komiksová rekonstrukce bitvy u Thermopyl.

Výletem na nejistou půdu je první kniha japonského komiksu Gon. Našinci zatím neuvykli japonskému stylu; nadto Gon není ani jeho typickým představitelem. Publikaci škodí i to, že není na první pohled přesně zařaditelná mezi produkty buď pro děti, anebo pro dospělé.

Výše zmíněná díla pocházejí z vydavatelství Calibre Publishing, jež nedávno nabídlo i rozsáhlé album scenáristy Jeana Van Hammeho a kreslíře Grzegorze Rosiňského zvané Šinkl. Fantastický příběh v černobílém provedení je jednak zajímavou ukázkou polsko-belgické školy, jednak zaujme především fanoušky žánru fantasy. To ostatně platí i o americkém komiksu Darkness (scénář Garth Ennis, kresba tužkou Mark Silvestri, kresba perem Batt).

Kdo zase hledá skvěle kreslený parodický komiks - v tomto případě jde o parodii na fantasy plné draků a bojovníků s nimi - neměl by si nechat ujít francouzský příběh Donžon: Kačerovo srdce (scénář a kresba: Joann Sraf a Lewis Trondheim, vydavatelství Mot). Potěší nejen kvalitní úprava a překlad, ale i tvrdé desky.

Za zmínku stojí fakt, že Calibre Publishing obnovilo řadu Spider-man přebíranou z amerického originálu Marvel Comics a doplnilo jej i o staronovou Mučírnu Martina Němce, což je pro tuzemské autory jedna z mála možností získat kritický ohlas na svá díla. Bohužel původní český či moravský komiks stále patří mezi výjimky a vydavatelé se vesměs orientují na prověřené záležitosti - většinou v dětských časopisech. Takže se na trhu objevilo například knižní vydání první řady seriálu Modrá pětka (scénář J. B. Kamil, kresba Marko Čermák, vydavatelství Amulet), který kdysi vycházel v časopise Pionýrská stezka, nebo příběhy o objevitelích známé z časopisu Mateřídouška.

Jinak fanoušci netrpělivě čekají na další číslo komiksového magazínu Crew, jehož periodicita se v posledním roce neúměrně prodloužila.