Ottova oxfordská encyklopedie

- Ottovo nakladatelství před časem vzkřísilo Ottovu encyklopedii. Pod tímto názvem firma nyní začala vydávat knihy přebírané z britského Oxfordu. Je to reklamní trik, protože Oxfordská moderní encyklopedie by našim čtenářům mnoho neřekla.
První díl, který právě vychází, je věnován vesmíru. Třebaže původní anglický text vyšel v roce 1993, překladatelé Ladislav a Lenka Soumarovi, Jakub Rozehnal a Jan Škuta ho doplnili o další události, a tak končí rokem 1997. Publikace přináší nejnovější informace získané jak z pozorování pozemských, tak za pomoci meziplanetárních automatů. Je přehledná, vyčerpávající a prakticky bez chyb, křídový papír si dobře poradil s fotografiemi, schématy a litografiemi.
Škoda jen, že tým britských autorů přistupoval příliš starosvětsky k výběru osobností, které se o poznávání vesmíru zasloužily - jsou tam všichni možní astronomové, nicméně specialisté, kteří řídili projekty automatických sond a analyzovali získané výsledky, tam chybějí. Přitom právě tyto stroje obrovským způsobem posunuly naše znalosti!