Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na Frankfurt dolehly potíže knižního trhu

  11:03
Ani letos knižní veletrh ve Frankfurtu nad Mohanem nevybočil ze scénáře posledních let. Opět se tu sešli nakladatelé, knihkupci, autoři, čtenáři, žurnalisté a vůbec všichni, kdož se točí kolem nejstaršího média v očekávání nových titulů, zajímavých osobností a trendů. Kdo v tomhle stále prosperujícím byznysu něco znamená, nemůže tu přece chybět a nebýt viděn.

Poklesy a šetření

Důkladné statistiky kromě čísel o vzrůstající návštěvnosti i celkové produkci letos doznaly, že nakladatelů přijelo méně a že knižní trh poznamenala recese. To platí především o německém trhu; neúčast domácích nakladatelů byla vyšší než zahraničních. Kromě problémů německé ekonomiky a proměny marky v euro, jež ceny knih zvedly, přibyly i problémy s odbytem. Nakladatelé v Německu se proto - stejně jako v Británii, USA či Francii - sdružují do velkých celků, aby čelili problémům, které důvěrně zná i český trh.

Nastal totiž razantní pokles nákladů prodaných knih. Tudíž se šetří na výdajích spojených s jednotlivými tituly. S tím souvisí i trend produkovat více titulů, ale právě v menších nákladech. Takže počet novinek byl na výstavišti zase o něco hojnější než loni.

Nabídka to byla rozmanitá. V tak tvrdé konkurenci pak logicky dominovaly nápad, invence a pohotovost. Z obálek zhlížely prověřené historické veličiny, ale i politici a současné mediální tváře: letos hlavně Saddám Husajn a Harry Potter. Krásná literatura si sice udržuje své postavení, ale stále více prostoru na frankfurtském výstavišti i světovém trhu zabírá široká a těžko definovatelná oblast literatury non fiction.

Šetří se i na veletrhu, i když velké nakladatelské domy nadále nabízejí tituly a prezentují autory velkolepým způsobem. Celkově však ubývá zvučných jmen, která se tu pravidelně prezentovala, a tak se nakladatelé v posledních letech obracejí přímo na čtenáře se sugestivní výzvou: Hledáme nové autory! Letos se slogan změnil: společně s hezkou ženskou tváří se ve Frankfurtu hlásalo, že se hledají autorky. I to je trend: rozruchu okolo radikálních feministek je v současnosti sice už méně, avšak autorek skoro ve všech žánrech výrazně přibylo.

Zpět k papíru

V roce 1993 přivítal ředitel veletrhu Peter Weidhaus nástup elektronických médií jako "nový obchodní rozměr, jenž otevře základy nakladatelského podnikání o další oblast".

V dalších letech se žurnalisté na téma takzvaných e-booků vrhli, aby se později opět vraceli k tradiční, papírové formě. Elektronická kniha se uplatnila spíše v informativní, vzdělávací rovině. Skromnější prostor, jenž byl virtuálním textům vymezen v hale číslo čtyři, odpovídal současnému zájmu a postavení.

V horním patře haly číslo čtyři se pak spojila nakladatelství zaměřená na umělecké publikace, plakáty či kalendáře. Němečtí nakladatelé společně sídlili v lehce futuristické a velmi působivé hale číslo tři, jež vznikla předloni. Anglicky mluvící země si pro sebe vyhradily halu číslo osm. Novináři měli tiskové centrum v nové hale číslo jedna, kde se představuje každý rok určitá země se svou knižní produkcí. Nyní to byla Litva, avšak středisko působí studeně, cize a odtažitě.

Český stánek se nacházel v hale číslo pět: neztratil se, ale ani nijak nevynikal. Prezentace českých autorů - letos nás zastupovala pouze Daniela Fischerová - byla více než skromná. A doba, kdy se Česká republika představí podobně jako Litva, je asi v nedohlednu.

Ve Frankfurtu přibyl další mrakodrap, avšak veletržní věž u bran výstaviště bdí nad řádem věcí. Přes pokračující globalizaci panoval na veletrhu v "německém New Yorku" zdravě konzervativní přístup. Od roku 1949, odkdy se datuje novodobé pokračování pětisetleté tradice, zažil největší a nejprestižnější knižní veletrh na světě daleko hektičtější chvíle, více problémů i vzruchu, než tomu bylo letos. Jenže ona je to solidně zavedená instituce, kterou jen tak něco nevyvede z jistoty a klidu.

 Nakladatelů bylo méně, ale lidé přišli
Přes počáteční obavy skončil čtyřiapadesátý ročník knižního veletrhu ve Frankfurtu s relativně dobrým skóre. Kvůli tíživé hospodářské situaci v Německu sice přijelo méně vystavovatelů než loni - celkem 6375 účastníků ze sto deseti zemí, přičemž největší propad byl zvláště u domácích nakladatelů. Ale návštěvníky to zřejmě neodradilo. Od středy, kdy skleněný mamut poprvé otevřel brány, do pondělního odpoledne přišlo 265 tisíc lidí, což je o 2,6 procenta vyšší číslo než loni. Tradičně nejsilnější je víkend: výstaviště je po dnech vyhrazených jen odborníkům z knižní branže totiž přístupné i veřejnosti. Jen v neděli podle profesního listu Börsenblatt přišlo téměř padesát tisíc lid; jednodenní vstupenka stála 7,50 eura. Už od roku 1950 se v rámci veletrhu uděluje Mírová cena německého knižního obchodu, kterou tentokrát získal jedenasedmdesátiletý nigerijský spisovatel Chinua Achebe. K ocenění, které v minulosti připadlo i Astrid Lindgrenové či Václavu Havlovi, se váže finanční odměna ve výši 15 tisíc eur. Porota spisovatele charakterizovala jako "jeden z nejsilnějších, a přitom subtilních hlasů Afriky v literatuře 20. století".
(aho) 


Nic než já. Dieter Bohlen, člen kapely Modern Talking, a hlavně playboy, na veletrhu propagoval svou autobiografii Nic než pravda, snůšku historek ze showbyznysu.

Autoři:

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

  • Nejčtenější

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

29. dubna 2024

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak...

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

RECENZE: Už jsme to viděli. Pocit, který vzbuzuje Vedlejší produkt

28. dubna 2024  21:10

Premium Ukázkový příklad, proč divák při sledování premiérových českých krimiseriálů nabývá dojmu, že už to...

„Jsem z toho úplně hotová.“ Swift drží prvních 14 příček americké hitparády

30. dubna 2024  19:59

Americká popová hvězda Taylor Swift po vydání nového alba The Tortured Poets Department ovládla...

Nový festival na renesančním zámku. Litava park zve na Mig 21 i Ledeckého

30. dubna 2024

Na renesančním zámku Bučovice a přilehlé louce se poslední víkend v květnu bude konat festival...

RECENZE: Trojanovy Žáby budou těžkou konkurencí běžným agenturním představením

30. dubna 2024

Premium Putovní představení Žáby, tedy velké sólo Ivana Trojana, vlastně nabízí to nejlepší z Dejvického...

Festival ve Zlíně poctí Polívku či Bočana a předznamená olympiádu

30. dubna 2024  12:02

Zlín Film Festival, nejstarší přehlídka filmů pro děti a mládež na světě, nabídne v 64. ročníku 293...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...