Knihy Mlsné medvědí příběhy a Velká medvědí kuchařka | foto: Bionaut

RECENZE: Mlsné medvědí příběhy se dají číst na dva hravé způsoby

  • 0
Začalo to ochutnávkou v podobě filmového pásma pro kina, pak se Mlsné medvědí příběhy podávaly coby hlavní chod na půdě večerníčku. Nyní servírují dva knižní dezerty, tištěnou verzi všech šestadvaceti pohádkových epizod plus Velkou medvědí kuchařku.

Obě publikace jsou výtvarně sjednocené ilustracemi spolurežisérky seriálu Kateřiny Karhánkové, graficky i nakladatelsky skvěle vybavené včetně odolné pevné vazby a stylově sladěné s předešlými podobami příběhu.

Soubor medvědích receptů má pak všechny znaky léku proti nechutenství. Od základních rad pro malé kuchaře přejde k pokrmům od snídaně a svačiny přes oběd a večeři až ke kategorii nazvané Mlsná, kde se vyskytují třeba nanuky pro lední medvědici.

Mlsné medvědí příběhy, Velká medvědí kuchařka

75 %

Kolektiv autorů, ilustrace Kateřina Karhánková, vydal Bionaut

S ohledem na děti se jídla tváří snad až příliš zdravě, ale jsou barvitá, šťavnatá a hravá. Taková zrzavá polévka slečny lišky přece jen zní lákavěji než dýňová, nad níž ratolesti ohrnou nos, a lososové placičky voní slibně i bez pohádkové legendy o návodu na pohlednici z Aljašky.

Především však kolem medvědích příhod vznikl vydařený soubor, půvabný, prostý, čistý, nešizený, promyšlený a dotažený do posledního zábavného detailu.