Z pevnosti Terezín. Ilustrační foto

Z pevnosti Terezín. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Lovestory z holokaustu knižně nevyjde, autor si ji vymyslel

  • 9
Měl to být další dech beroucí příběh lásky, která hory, v tomto případě utrpení v časech holokaustu, přenáší. Nakonec se však neuvěřitelné ukázalo nepravdivým a z knížky, jež se měla už v únoru objevit na pultech, zbyla jen velká ostuda.

Na počátku byl příběh vyprávěný Hermanem Rosenblatem (79), přeživším nacistický koncentrační tábor. Popisoval, jak coby chlapec přežil utrpení v táboře díky devítileté holčičce, která mu přes plot házela chléb a jablka – plných sedm měsíců. Jako zázrakem ji prý nikdo nespatřil. Další zázrak se podle jeho vyprávění stal o několik let později, kdy se zcela náhodně s dívkou setkal v USA, kam oba přesídlili. Následovala svatba a dnes pět desítek let trvající manželství.

Nyní se však ukázalo, že hlavní motiv příběhu se jen zrodil v Rosenblatově fantazii. A napjatě očekávaná knížka s názvem Anděl u plotu půjde nejspíš do stoupy. "Jen se ptám sama sebe, proč jsem o tom příběhu nikdy nezapochybovala. Byla to pro mě historie plná naděje," řekla teď agentuře AP literární agentka Andrea Hurstová, která výrobu knihy zprostředkovávala.

HERMAN A ROSA ROSENBLATOVI VYPRÁVĚJÍ SVŮJ PŘÍBĚH

Nebyla sama – mezi napálenými byla i slavná americká moderátorka Oprah Winfreyová, která o knížce informovala ve svém pořadu. "Je to největší lovestory, o jaké jsem kdy slyšela," prohlásila.

Oprah WinfreyováHistorici však nad mnohými detaily příběhu, jehož části byly uveřejněny v médiích, povytáhli obočí. Neuvěřili zejména tomu, že by ve Schliebenu, táboře spadajícím pod koncentrák v Buchenwaldu ve středním Německu, bylo možné házet potraviny přes plot.

Dokonce i Michael Berenbaum, bývalý šéf amerického Ústavu pro studium holokaustu, který původně pomáhal prosadit příběh i jako filmový námět, podle svých slov zaznamenal faktické chyby při popisu tábora v Terezíně, kde byl Rosenblat na konci války osvobozen.
 
Manželé se nakonec nyní přiznali, že si podstatné části příběhu, který vyprávěli svým blízkým už mnoho let, vymysleli. "Dával jsem jím mnoha lidem naději," uvedl ve svém prohlášení Rosenblat, žijící dnes v oblasti Miami. "Chtěl jsem tomuto světu předat poselství dobra," dodal.

Mnozí se obávají, že se mu podařil přesný opak. "Může to posílit pochyby o milionech vyhlazených Židů," připouští Sidney Finkel, dlouholetý přítel Rosenblatových, který rovněž přežil holokaust.