Libri začíná letos netradičně divadlem

Netradičně začíná letos přehlídka knižní produkce Libri Olomouc, na které se od čtvrtka představí přední spisovatelé a zástupci domácích i zahraničních nakladatelství a vydavatelství. Literaturu totiž organizátoři veletrhu uvedli poprvé nejdříve na divadelních prknech. Teprve poté pozvou veřejnost k prodejním stánkům.

V divadle v Hodolanech s názvem Hořící dům mohou lidé navštívit například monodrama herců Petra Vaňka nebo Janusze Klimsze. "Libri na jevišti je jakýmsi mostem mezi mezinárodním festivalem Poezie bez hranic, který nedávno skončil, a knižním veletrhem.

Po deseti letech se tak v Olomouci podařilo uskutečnit desetidenní maratón literatury. Je to cesta, kterou chceme jít také v dalších letech; literatura totiž nejsou jen knihy, ale je také inspirací pro divadlo," řekla dnes ČTK organizátorka
festivalu Ludmila Grecmanová.

Hlavní část knižního veletrhu Libri se uskuteční od 25. do 27. října na olomouckém výstavišti Flora. Přehlídku knižní produkce také letos budou doprovázet výstavy, soutěže a semináře. Mezi hosty se objeví například prozaik a publicista Ladislav
Ballek, který je nyní slovenským velvyslancem v ČR, spisovatelka Iva Pekárková a Petr Šabach.

Hra o možnostech změny vlastní minulosti "Sebeobviňování" v podání herců pražského Divadla M.U.T, která zahájila přehlídku Libri v rámci projektu "Deset literárních dnů v Olomouci ... po deseti letech "