Richard Krajčo a Radek John

Richard Krajčo a Radek John | foto: Popron Music

Krajčo načetl Memento, první český drogový román

  • 3
Richard Krajčo namluvil do podoby audioknihy román Memento Radka Johna. Frontman skupiny Kryštof pro tento projekt společně s producentem Borisem Carloffem také složil hudbu.

Nahrávka vznikla pod vedením režiséra Petra Mančala a vyjde v březnu na CD u vydavatelství Fonia.

"Memento byla má druhá ´knižní´ práce a dost jsem se na to těšil," řekl Krajčo, který načetl v minulých měsících novinku Jaroslava Rudiše Potichu.

foto Krajčo načetl Rudišovo Potichu
audiokniha má přes šest hodin

"Šlo spíš o herecké čtení, a tak jsem sám zvědav na výsledek. Téma je stále hodně aktuální a docela mě zaráží, že z Mementa ještě není film. Asi se do toho pustím sám. Stálo by to za to," podotýká Krajčo.

S aktuálností Mementa souhlasí také Radek John: "Je aktuální dodnes, protože životní osudy narkomanů jsou si podobné dokonce za každého režimu. Postavami knihy byli skuteční lidé, takže po vydání knihy napsali svými osudy Memento II."

O čem by bylo, prozrazuje autor knihy exkluzivně v nahrávce na závěr příběhu narkomanské party Michala Otavy.

"Myslím, že poslech audioknih má velký přínos pro fantazii člověka. Hlasem herce je veden, a přesto je mu ponechán prostor pro vytvoření vlastního prostředí děje, hlavních hrdinů. Nepochybně rozšiřuje i slovní zásobu posluchače," říká Richard Krajčo.

I Radek John je příznivcem audioknih: "Knížky do ucha přinášejí novou kvalitu, protože skvělé texty čtou jako bonus navíc skvělí herci. Snad se tímto projektem podaří alespoň zbrzdit směřování národa k literární negramotnosti."

Nejslavnější Johnova kniha Memento začala vznikat v roce 1983, který jeho autor strávil v narkomanských doupatech sbíráním materiálu. Ve vánočním čísle Mladého světa na konci roku 1983 vyšel první Johnův obsáhlý materiál o narkomanii v Československu, jehož páteří byl rozhovor s jedním z klíčových narkomanů tehdejší pražské drogové scény.

Román Memento, který byl psán v roce 1984, se na knižních pultech objevil poprvé v roce 1986. Jeho úspěch byl nebývalý - Mementa se ve všech vydáních prodalo celkem kolem milionu výtisků. Kniha byla vydána v dalších sedmi zemích.