Ivan Klíma je jedním z horkých kandidátů na cenu Magnesia Litera

Ivan Klíma je jedním z horkých kandidátů na cenu Magnesia Litera | foto: Michal Sváček, MF DNES

Kdo získá v neděli Literu? Stále ještě není jasno

  • 1
Ivan Klíma, nebo Iva Procházková? Tato dvě jména výrazných českých prozaiků nejčastěji padají, když se v literárních kruzích spekuluje o favoritech na českou knihu roku. Literární soutěž Magnesia Litera totiž v neděli vyhlásí své vítěze, včetně toho absolutního, který si odnese odměnu dvě stě tisíc korun.

Anna Geislerová provede galavečerem Magnesia Litera, který se koná 18. dubna v pražském Stavovském divadleSlavnostní ceremoniál se bude konat v pražském Stavovském divadle a bude jej moderovat Anna Geislerová. Herečka na scénáři pracovala s režisérem, scenáristou a spisovatelem Benjaminem Tučkem. Vyhlašování by měly zpestřovat výstupy divadelního uskupení SKUTR a nálada v pokleslém duchu červené knihovny. Večer bude od 20 hodin živě přenášet ČT2.

I když se od březnového zveřejnění seznamu čtyřiadvaceti nominovaných titulů přetřásají šance té či které knihy, stále není definitivně rozhodnuto.

Napětí do poslední chvíle

Na rozdíl od odborných porot v dílčích kategoriích, které už mají o vítězích ve svých oblastech víceméně jasno, se o knize roku a objevu roku rozhoduje teprve nyní. Právě dnes je totiž konečná uzávěrka pro odevzdání hlasů třísetčlenného sboru kritiků, knihkupců a knihovníků – do včerejška se jich vyjádřila zhruba stovka.

Ivan Klíma: Moje šílené stoletíPodle zákulisních informací mají největší šance právě paměti Ivana Klímy nazvané Moje šílené století, které ve svém zdůvodnění hodně vychválila už porota. Ocenila především autorovu konfrontaci nacismu a komunismu, s oběma učinil Klíma palčivou osobní zkušenost. V dětství ho internovali v koncentračním táboře Terezín, později vstoupil do komunistické strany, ze které byl roku 1967 vyloučen.

"Takové vidění, podložené hlubokou existenciální zkušeností, lze považovat za nepominutelný příspěvek do polemické diskuse o podobnostech i rozdílech mezi oběma totalitními režimy,"
uvádí porota.

Kromě Klímy se hodně mluví také o Ivě Procházkové, která nominaci získala za výborný, i v Německu ceněný román pro mládež nazvaný Nazí. Vypráví o pětici mladých lidí, kteří v Berlíně konfrontují své představy, sny, zklamání i první deziluze a vlastně zůstávají "nazí". Porota vyzdvihla především autorčinu "hlubokou empatii".