Petr Nikl vydal knihu z krkolomným názvem: Jělěnovití.

Petr Nikl vydal knihu z krkolomným názvem: Jělěnovití. | foto: Michal Sváček

Jělěňovití Petra Nikla jsou oslavou ryzího dětského vidění

  • 2
Všeuměl Petr Nikl (1960) se s postupem let stále víc zaměřuje na knižní publikace: nedlouho po oceňovaných Záhádkách (2007) a Lingvistických pohádkách (2006) vychází v pražském nakladatelství Meander jeho další sličně a náročně vypravená práce. A znovu s mírně zaumným, sotva vyslovitelným titulem: Jělěňovití.

I tentokrát autor kolísá mezi veršem a drobnou prózou, také ve své novince je souběžně spisovatelem a výtvarníkem. A rovněž suma jeho "jelení lyriky" se odvolává k jazykově hravé, fantazijně rozvíjené a intelektuálním nonsensem inspirované poezii německého básníka Christiana Morgensterna.

Ten byl ve svých rázně rytmických a vtipně rýmovaných verších mnohokrát nadšen možnostmi a proměnlivostí přírody – a nejinak je tomu v Jělěňovitých Petra Nikla.

Jeho rohatá a parohatá zvířena je v novince vyvedena náročnou technikou mezzotinty: z hluboce modrých stránek ti fantastičtí tvorové vystupují zvolna a lehce, jako by se vylupovali ze snu. Nikl jim nejprve vyznačí terén, poté je čtenáři jednoho po druhém představí – a nakonec je nechá, aby sami napsali několik (zdánlivě) nečitelných vzkazů, které doprovázejí autorovy absurdně-naivní komentáře.

"Zahádkový" Nikl získal další Cenu

Jedno z nejprestižnějších ocenění pro tvůrce dětských knížek s názvem Čestná listina IBBY získali za knihu Lingvistické pohádky Petr Nikl a Viola Fischerová za publikaci Co vyprávěla dlouhá chvíle.

Upřené pohledy kamzíka, soba, jednorožce, kozy či pakoně střídají v knize "pěkné nesmysly" – třeba hádanka: "Kolik cypřišů je třeba do jedné zahrádky, aby stín prostředního přikryl tři laňky, dva psíčky a jednoho jelena?"

S knihou vychází i CD

Přes jistou míru konceptuálnosti jsou Jělěňovití oslavou ryzího dětského vidění, které nezná rozdíl mezi racionálním a iracionálním, skutečným a vysněným a jemuž je spontánní kreace nad formu.

Jsou přátelským bestiářem vyvedeným slovem i obrazem – a nadto v muzice. Publikaci totiž provází CD s devatenácti skladbami, jichž je Nikl autorem a také jediným interpretem. Jeho suverénní míchání alternativního minimalismu s fonickou poezií dává Jělěňovitým další rozměr. Rozměr multimediální knihy-artefaktu.

PETR NIKL - Jělěňovití
Meander, Praha 2008. 56 stran, doporučená cena 398 Kč.
Hodnocení MF DNES: 90 %