Antonín Líman

Antonín Líman | foto: ČTK

Ibuseho novely vynesly japanologovi cenu za nejlepší překlad

  • 1
Cenu Josefa Jungmanna za nejlepší překlad loňského roku dostal japanolog Antonín Líman. Porota nominovaná Obcí překladatelů ocenění udělila za překlad dvou novel Masudžiho Ibuseho vydaných ve svazku s názvem Na vlnách.

Překladatel a znalec japonské kultury Líman se o Ibuseho a jeho tvorbu zajímá dlouhá léta, v angličtině o něm vydal řadu esejů a obsáhlý životopis, znal se s ním i osobně. Knihu Na vlnách loni česky vydal Paseka.

Šestasedmdesátiletý Líman projevil podle poroty jako překladatel neobyčejný cit pro jazyk obou próz, brilantně vystihl stylistické polohy vyvěrající z různých kořenů Ibuseho literárního jazyka, a navíc překlady doplnil zasvěceným doslovem a upřesňujícími poznámkami.

Cenu Josefa Jungmanna udělila Obec překladatelů posedmnácté. Porota ve složení Zdeněk Beran, Jarmila Emmerová, Dagmar Hartlová, Drahoslava Janderová a Božena Koseková letos vybírala z více než šedesáti nominovaných titulů.

V užší nominaci byli kromě Límana ještě Tomáš Dimter, Dana Hábová, Miroslav Jindra, Dušan Karpatský, Jana Mertinová a Erich Sojka.

. Seznamte se: Masudži Ibuse

Masudži IbuseJeden z nejvýznamnějších představitelů moderní japonské prózy Masudži Ibuse (1898-1993) si vytvořil strohý a hutný básnivý styl a získal si pověst mistra vypouštění zbytečných slov. Věcný, předsudky nezatížený přístup k lidskému počínání, pokus nalézt nebo naznačit ospravedlnění prohřešku, schopnost předejít vyhrocení konfliktu humorem a jemnou ironií, vlídnost skrytá za přísným slovem a gestem charakterizují spisovatele jako pravého humanistu. To platí i pro dvě novely zařazené do svazku Na vlnách. První z nich, Vlnění válečných let, je zasazena do 12. století, kdy se chýlil ke konci mocenský spor mezi dvěma silnými rody Tairů a Minamotů, a je koncipována jako fiktivní deník mladého šlechtice. Druhá, Příběh trosečníka Johna Mandžiróa, se odehrává v 19. století a jejím hrdinou je čtrnáctiletý chlapec, jenž prožije při svém prvním vyplutí na moře spolu se čtyřmi zkušenými rybáři trosečnické drama.

,