V mnohé má Ollo: Země sváru připomínat příběhy G. R. R. Martina (foto ze seriálu Hra o trůny)

V mnohé má Ollo: Země sváru připomínat příběhy G. R. R. Martina (foto ze seriálu Hra o trůny) | foto: © HBO

Bude mít Česko vlastní Hru o trůny? V září vyjde Ollo: Země sváru

  • 20
Příběh nejprve slavil úspěch na internetu, nyní vyjde i knižně. Prvotina překladatelky Háty Kreisinger Komňacké Ollo: Země sváru má mít epické vyprávění tolkienovského stylu v jehož středu bude stát mladičká Ydalir. Nakladatelství práh román přirovnává k populární Hře o trůny.

„V den oslav letního slunovratu, kdy se v Jarlově paláci v hlavním městě koná velkolepá hostina, připlouvají k břehům ostrova Hällristingaru nájezdníci a bez výraznějšího odporu rychle postupují do vnitrozemí,“ nastiňuje začátek děje nakladatelství.

V zemi tak začíná vzpoura, kterou krajina ještě nepoznala. Král je mrtev a o život přišli i dvořané. Zachránit osud své domoviny tak může jedině mladá Ydalir, králova dcera, které se povedlo uniknout k tajemným elfům.

Elfská tradice byla autorce, která se živí překládáním z angličtiny, inspirací i při hledání názvu knihu. Slovo ollo odkazuje k jejich jazyku a znamená útes. Právě mořská krajina totiž má v románu sehrát zásadní roli, jakožto hranice světa, který bude muset Ydalir ubránit.

„V příběhu se prolínají prvky klasické fantastiky v tolkienovském stylu s dobrodružstvím z prostředí odlehlého a mýty opředeného severu, jehož mluva a divoký, nespoutaný charakter podněcují představivost,“ vysvětluje dál nakladatelství.

O ilustrace knihu doplnil akademický sochař a otec autorky Vladimír Komňacký. Kniha Ollo: Země sváru vyjde v druhé polovině září.