Knižní veletrh Lipsko

Knižní veletrh Lipsko - Pódium, jež tvoří otevřená kniha, je součástí jedné z expozic na knižním veletrhu v Lipsku. (14. března 2005) | foto: ČTK

Devět Čechů vyráží dobýt Lipsko

Knižní veletrh v Lipsku, čtyřdenní přehlídka více než dvou tisíc vystavovatelů ze třiceti zemí, dnes uvítá první návštěvníky. Organizátoři rok od roku rozšiřují prostor věnovaný literatuře pro děti a mládež, nepominutelné místo patří komiksu.

Řada pořadů včetně veřejné zkoušky hry Schiller unplugged připomene také dvě stě let, jež v květnu uplynou od úmrtí Friedricha Schillera.

Již počtrnácté provází veletrh zdařilá akce Lipsko čte, při níž více než tisícovka autorů čte na místech korespondujících s jejich díly – třeba na krajském soudu či v trezorovém oddělení banky.

Mezi hosty jsou izraelský prozaik Amos Oz, španělský romanopisec a někdejší ministr kultury Jorge Semprun i francouzský šansoniér Charles Aznavour. Chybět nebudou domácí hvězdy Thomas Brussig a Christoph Hein, jehož román V raném dětství je nominován na nově založenou Cenu Lipského knižního veletrhu.

České spisovatele zastupuje devítičlenná výprava. Na Bohumila Hrabala a zážitky s ním spojené bude vzpomínat dnes večer Tomáš Mazal v lipské Nové radnici, zítřek bude patřit české poezii, kterou uvedou Viola Fischerová a Miloš Doležal.

O víkendu se představí nová česká próza, nejprve v pořadu s Karlem Kunou, Janem Balabánem a Annou Zonovou. Motivu cesty prostorem i časem se v následujícím vystoupení dotknou Emil Hakl, Irena Dousková a Stanislav Komárek.

Emil Hakl je na veletrhu již podruhé a na svou minulou účast vzpomíná: "Upřímně mě překvapilo, jak pozorné a bdělé bylo publikum – s takovou vstřícností vůči cizímu povídalovi jsem se v Česku myslím nesetkal. Samozřejmě to mohla být pouhá náhoda. Ale pár lidí z publika se ptalo, proč to, co čtu, tam rovnou neleží na pultě přeloženo do němčiny. Letos budu moct říci alespoň tolik, že už se na překladu pracuje," říká.