Čínský básník byl odsouzen na pět let

- Čínský básník Süe Te-jün byl odsouzen k pěti letům vězení za pokus o svržení čínského komunistického režimu, kterého se údajně dopustil tím, že založil Hnutí pro kulturní obnovu. Informovaly o tom dnes soudní zdroje. Rozsudek nad Süem, jenž je známější pod pseudonymem Ma Če, vynesl 1. soud v Kuej-jangu na jihozápadě Číny.
Úřady zadržely spisovatele v lednu 1998, šest měsíců poté, co založil Hnutí pro kulturní obnovu a požadoval ukončení vlivu vládnoucí strany na uměleckou tvorbu a literaturu.

Soudní proces byl odložen o více než rok kvůli mezinárodnímu tlaku a nedostatku důkazů proti obviněnému, uvedlo hongkongské Středisko pro lidská práva a demokratické hnutí v Číně. Básník již strávil ve vězení tři roky za roli ve studentských demonstracích v roce 1986.

Podle hongkongského střediska další člen Hnutí pro kulturní obnovu, spisovatel Wang I-liang, byl 31. ledna v Šanghaji odsouzen bez procesu ke dvěma letům "převýchovy" v pracovním táboře. Wang se "provinil" tím, že policie na obrazovce jeho počítače našla fotografie nahých žen, které si stáhl z jisté internetové stránky.

Rozsudky nad disidentskými spisovateli byly oznámeny před pondělním zahájením výročního zasedání Komise OSN pro lidská práva. Spojené státy oznámily, že na zasedání hodlají podporovat návrh odsuzující porušování lidských práv v Číně.