Ruda Havlík si vyzkoušel, jaké to je řídit letadlo. A přežil.

Ruda Havlík si vyzkoušel, jaké to je řídit letadlo. A přežil. | foto: Rob Trnka

Bloger Ruda Havlík vydává svoji druhou knihu s názvem Transit

  • 1
Ruda Havlík po zhruba roce vydává další knížku blogů. Po prvotině Nikdo nechce čekat věčně vyslal do světa titul Transit.

Kniha "Nikdo nechce čekat věčně" byla sestavena z blogů, které už vyšly na iDNES.cz. "Transit" je jiný.

"Transit je vlastně první knížka, kterou jsem napsal. Vychází také z blogů na iDNES.cz, ale je postavená úplně jinak než ta první," vysvětluje autor.

Tentokrát Havlík totiž blogy pouze nepřekopíroval z internetu do papírové podoby, knihu stavěl jako celek a použil do ní i texty, které na blogu nevyšly.

Ukázku z knihy Transit najdete zde

"Značná část textu je napsána pouze pro knihu a je sestavena jako ucelený příběh několika měsíců na cestě skrz Indii, USA, Čínu a Hongkong. Pokračuje v tom, co nakousla knížka první, ale je napsaná tak, aby v popředí byl ucelený příběh, a ne jen jednotlivé kapitoly z blogů," vysvětluje.

Novou knížku stejně jako tu první vydal vlastním nákladem a za pomoci přátel. Mimochodem, rovněž blogerů. "Pomohli mi jak s dramaturgií (Eva Pallotto), tak s kontrolou textu (kromě Evy Pallotto také Klára Mandausová) a všichni jsme se snažili, aby bylo co číst, aby bylo se čemu smát a nad čím přemýšlet," hodnotí jejich společnou práci Havlík.

Transit bere jako přípravu na další literární počin. "Je to takový test, jestli jsem schopen udržet pozornost čtenáře a jestli mám na to, abych se pustil konečně do knížky, která bude už kompletně napsaná přímo pro vydání a nebude vycházet jen z textů na internetu. Taková zkouška ohněm," dodává.

Přečtěte si ukázku z prvotiny Nikdo nechce čekat věčně

O čem to všechno vlastně je? "Je to knížka o mně, o nás, o lidech na cestě i o lidech, kteří cestovat nemůžou. Je o životě, o prohrách a výhrách a o tom, že někdy prostě děláme věci, které se vymykají tomu, co obyčejně zažíváme. A i když se nám dějí neuvěřitelné věci, největší síla je vždycky v obyčejných příbězích lidí, které potkáváme kolem sebe," zakončuje Havlík.

O tom, že dvojnásobný bloger roku Ruda Havlík skutečně dělá "věci, které se vymykají tomu, co obyčejně zažíváme", svědčí i to, že se (kromě řízení letadla - viz foto výše) pustil do natáčení filmu. Bude se jmenovat Zejtra napořád a podle Havlíka to má být road movie po vlastním životě někoho, kdo je Rudovi velmi, velmi podobný. V kinech by měl být možná už letos.

Podívejte se na stránku filmu Zejtra napořád


Havlíkův Transit je už několikátá blogerská kniha vydaná v poslední době. Knížku vydali například Renata Franco (Jsem blbá, trapná a nesportovní! Prostě jenom ženská!, nakladatelství Thespis), Iva Pekárko (Jaxi taksikařím, nakladatelství Millenium), Tereza Boehmová (Matka z cukru a oceli, nakladatelství Millenium), Vladimír Kroupa (Tanec s bílou smrtí, nakladatelství Naše Vojsko). 

Jako zatím poslední, v prosinci loňského roku, vydal knihu Břetislav Olšer. "Všechny texty knížky Izraelské osudy - Tisíc a jedna pravda ve Svaté zemi byly zveřejněny na blogu iDNES.cz. Jde o rozhovory, reportáže, črty a komentáře z židovského státu, včetně setkání s expremiérem Arielem Šaronem," představuje svoje dílo autor. Vydalo pražské nakladatelství P3K.

Objednat si knihu Transit můžete zde.