Zrní na festivalu Colours of Ostrava 2017

Zrní na festivalu Colours of Ostrava 2017 | foto: Nikola Dvořáčková, iDNES.cz

VIDEO: Zrní proměnili výpadek elektřiny v přednost. Zahrají akusticky

  • 1
Kapela Zrní přichází před Vánocemi s klipem k akustické verzi písničky Když se ztratíš. Intimní náladu zachytil režisér Tomáš Bláha v kladenské kapli sv. Floriána. Na příští rok Zrní avizují speciální akustické turné s názvem Černá hodinka a půl. Klip uvádíme na iDNES.cz v premiéře.

Zrní jsou věčnými inovátory a hledači. Důkazem je i nový videoklip k živě zahrané skladbě Když se ztratíš z posledního alba Jiskřící. „Náš baskytarista Cait je varhaníkem v kladenským kostele. A nás napadlo zahrát si tuto písničku s varhanama. Má totiž bohatou harmonii, která k tomu vybízí,“ vysvětluje zpěvák kapely Honza Unger. „Přizvali jsme Tomáše Bláhu, aby nám to hraní natočil na kameru. Sešli jsme se v kladenské kapli sv. Floriána a na pár verzí jsme to natočili,“ dodal.

Letos na podzim zažili Zrní v bratislavském klubu Ateliér Babylon mimořádnou situaci, kdy už při zvukové zkoušce přestala fungovat elektřina. Kapelu to donutilo improvizovat a odehrát koncert akusticky, tedy ne úplně, na poslední chvíli se podařilo zajistit prodlužovačku z nedalekého fast foodu, přizvučili si zpěv, housle, kytaru a rozsvítili pár světel. V celém prostoru se zapálily svíčky, Zrní hráli pod pódiem, mezi lidmi, bez elektronických podkladů a posluchači s nimi zpívali.

Druhý den cestou zpět se v dodávce dohodli, že to musí zopakovat, inspirovat se takovou nečekanou situací a odehrát tímto způsobem část koncertů v příštím roce. Vytvořit simulovaný black out, černou hodinku.

V nadcházejícím roce tedy připravují jedinečné turné Černá hodinka a půl, velká klubová pódia vymění za kavárny či neobvyklé kulturní prostory. První takovou akcí bude 8. prosince křest vinylu Jiskřící v domácím Kladně. Vánoční akustický koncert při svíčkách, v rámci kterého budete mít Zrní doslova na dosah.