Mstislav Rostropovič

Mstislav Rostropovič | foto: Profimedia.cz

Živá alba připomínají Rostropoviče a Koscise, slavné hosty Pražského jara

  • 2
V ediční řadě Great Artists Live In Prague vydal právě Radioservis nahrávky violoncellisty Mstislava Rostropoviče a klavíristy Zoltána Koscise, zaznamenané na starších ročnících festivalu Pražské jaro.
Mstislav Rostropovič (obal alba)

Dvojdisk Mstislava Rostropoviče (1927-2007), jednoho ze světově nejuznávanějších ruských umělců sovětské éry (a také neúnavného kritika komunistického režimu, který se v 70. letech musel uchýlit do emigrace do USA), přináší 6 suit pro sólové violoncello Johanna Sebastiana Bacha.

Nahrávka byla pořízena ve Dvořákově síni Rudolfina v roce 1955 na 10. ročníku Pražského jara. Tedy ročníku, jehož největší hvězdou byl právě mladý Rostropovič. A to nejen hvězdou uměleckou, ale i "společenskou". Zákulisí festivalu totiž rozčeřila jeho láska ke krajance, pěvkyni Galině Višněvské. jejich následné manželství vydrželo až do umělcovy smrti.

Zoltán Koscis (obal alba)

Album maďarského klavíristy Zoltána Koscise (nar. 1952), natočené ve Španělském sále Pražského hradu na 51. ročníku Pražského jara v roce 1996, obsahuje kromě klasických čísel, Sonáty B dur Franze Schuberta a Uherské rapsodie a Ave Maria Franze Liszta, také Devět malých klavírních skladeb Bély Bartóka.

"Devět malých klavírních skladeb znamenalo odvážné zčeření stojatých vod a průlom do zatuchlých schémat klavírní pedagogiky, byl to závan čerstvého vzduchu, jejž vřele uvítala osvícená část hudební veřejnosti a který bude provždy děsit špatné učitele klavíru. Rozepsanou desátou skladbu tohoto nástrojově vynalézavého cyklu později Bartók učinil prvním číslem svého slavného Mikrokosmu," píše v průvodním slově Vít Roubíček.

V ediční řadě Great Artists In Prague v minulých letech vyšly "pražskojarní" nahrávky takových umělců jako Svjatoslav Richtěr, Garrick Ohlsson, Lazar Berman, Karel Ančerl či Václav Neumann.