Václav Vonášek – vítěz soutěže Pražského jara v oboru fagot

Václav Vonášek – vítěz soutěže Pražského jara v oboru fagot - Finále soutěže Pražského jara (14.5.2009) | foto: © Pražské jaro – Zdeněk Chrapek

V soutěži Pražského jara zvítězil český fagotista a ruský flétnista

  • 0
V Brožíkově síni pražské Staroměstské radnice dnes převzali ceny laureáti 61. mezinárodní hudební soutěže Pražského jara.

V oboru flétna se vítězem stal letos osmadvacetiletý Rus Denis Bouriakov, jako nejlepšího fagotistu ohodnotila porota jeho vrstevníka Václava Vonáška z České republiky. Příští rok se bude soutěžit v oborech housle a trubka.

Již 64. hudební festival Pražské jaro potrvá do 3. června, nabídne na pět desítek koncertů a divadelních představení.

Se soutěží je spokojen nejen předseda její komise Jiří Hlaváč. "O dobré úrovni svědčí i to, že v obou kategoriích byly uděleny všechny ceny a čestná uznání. Úroveň byla výborná," řekl dnes Jiří Hlaváč. Pro příští léta prý pořadatelé plánují soutěž inovovat po dramaturgické i organizační stránce.

Do Prahy letos přijelo 50 flétnistů a 39 fagotistů, kteří pocházeli z různých koutů světa a reprezentovali německé, anglosaské i americké hudební školství. Původně se přihlásilo 236 flétnistů, z toho 29 z Česka, a 78 fagotistů, z nichž 14 bylo českých.

Odborné šestičlenné poroty vedl v oboru flétna francouzsko-americký profesor konzervatoře v Ohiu Michel Debost a v oboru fagot profesor pražské AMU František Herman.

Mladí hudebníci v soutěži interpretují nejen starší, ale i soudobou hudbu. Pražské jaro pokaždé žádá současného českého autora o napsání novinkové skladby. "Je ale možné, že se toto bude rozšiřovat i do zahraničních vod," uvedl Hlaváč.

Soutěží se celkem v 16 oborech, dvou za rok, což znamená, že každý z nich přichází na řadu jednou za osm let. To se zdá Hlaváčovi příliš dlouhé období. "V podstatě jde o jednu vysokoškolskou generaci, což je škoda. Bude tendence buď redukovat obory, nebo hledat finanční zázemí a rozšířit to na tři obory (ročně)," poznamenal.

Podmínkou účasti je věk do 30 let a dosud žádné první místo v této soutěži. Laureáti se mohou těšit na finanční odměny v celkové hodnotě 350 000 korun, bezplatnou studiovou nahrávku a osobní prezentaci ve vysílání Českého rozhlasu i koncertní vystoupení.

Soutěž Pražského jara je součástí přehlídky od roku 1947 a k jejímu vzniku přispěl zakladatel a první ředitel festivalu Rafael Kubelík.

,