Laurie Andersonová

Laurie Andersonová | foto: archiv

V červnu se do Prahy vrátí Laurie Andersonová

Jedna z nejzásadnějších osobností multimediální rockové avantgardy Laurie Andersonová bude koncertovat 14. června v pražském Kongresovém centru.

V New Yorku působící zpěvačka, houslistka, skladatelka, navíc ovládající řadu dalších nástrojů, původně studovala dějiny umění, pracovala jako herečka a výtvarnice.

V květnu 1981 měla první velký singlový hit s nahrávkou O´Superman. První samostatné album Big Science (1982) bylo i relativně komerčně úspěšné, po něm však částečně ustoupila do pozadí.

Další album Home Of The Brave (1986) obsahovalo skladby Billa Laswella a Nilea Rodgerse a texty Williama Burroughse. Album Bright Red (1994) produkoval Brian Eno. Andersonová často píše hudbu pro film a v několika z nich i sama vystupovala.

S novými projekty si Andersonová obvykle dává na čas, umí se koncentrovat celá léta, než obnaží nějaký kousek v premiéře, která pak ale stojí za to. Její sedmihodinové dílo United States bylo kritiky označeno za operu budoucnosti.

Na zatím poslední studiové nahrávce Life On A String nechala pro ni klíčovou elektroniku stranou a nový projekt postavila spíše na lidech a nástrojích.

Pozvala si špičku většinou jazzových hudebníků v čele s kytaristou Billem Frisellem a bubeníkem Joeym Baronem. Album nese temný otisk produkce Hala Willnera a Van Dyke Parkse.

Ve svých živých performancích Andersonová kombinuje hudbu, řeč, pantomimu, film, výtvarné umění a diapozitivy. V Čechách poprvé a zatím naposledy koncertovala v červnu roku 1995.