Amparo Sánchez

Amparo Sánchez | foto: United Islands

United Islands zahájí Španělka Amparo Sánchez, už v květnu se ale vrátí NoJazz

  • 0
Ozdobou zahájení festivalu United Islands bude v pátek 25. června zakladatelka španělské kapely Amparanoia Amparo Sánchez. S novou kapelou představí na hlavní scéně festivalu na Střeleckém ostrově své nové sólové album Tucson-Habana.

I když je jméno kytaristky a zpěvačky Amparo Sánchez na hudební scéně zdánlivě nové, je podloženo bohatými muzikantskými zkušenostmi. Pod pseudonymem Amparanoia, který se posléze vžil jako jméno celé kapely, kterou vedla, totiž mezi lety 1996 - 2006 odehrála přes tisíc koncertů a natočila sedm alb.

Amparanoia ve svém výrazu míchala - s občasnou pomocí Manu Chaa - snad vrozené španělské cítění Amparo s výraznými prvky latinskoamerických rytmů, kubánské hudby i reggae. Vlivy, které letos čtyřicetiletá zpěvačka přiznává, nicméně zasahují i do dalších žánrů a najdeme mezi nimi i takové velké ženské hlasy jako byly Billie Holiday, Edith Piaf či Janis Joplin.

Za vším hledej letadlo

K přechodu Amparo Sanchez na sólovou dráhu přispěl zážitek z roku 2006, kdy vystoupila na prestižním jazzovém festivalu v Montrealu. Souhrou náhod (většina jejích spoluhráčů zmeškala letadlo do Kanady) si zde Amparo zahrála jen s kontrabasistou a bubeníkem.

"Už dlouho jsem chtěla zkusit něco jemnějšího a intimnějšího," pochvalovala si pak zpěvačka a do divokých jízd s Amparanoiou se jí chtělo čí dál méně. Turné v roce 2008 už bylo oficiálně prohlášeno za "rozlučkové".

Amparanoia (Amparo Sánchez uprostřed)

Nové album, první, které vydala pod vlastním jménem, nese název Tucson-Habana a hlavními spolupracovníky Amparo Sanchez byli členové kultovního bandu Calexico Joey Burns a John Convertino.

Název alba, reflektující místa, kde se nahrávalo, napovídá, jaké nálady v sobě hudba odráží: pouště Arizony s rozechvělým vzduchem a roztančenou a trochu dekadentní Havanu. V té si Amparo splnila jeden ze snů: nazpívat duet s Omarou Portuondo, devětasedmdesátiletou členkou Buena Vista Social Clubu.

Několik předkrmů

Samotnému festivalu United Islands předchází pod hlavičkou Předehra Klubové noci série koncertů v pražských klubech. Na jeden z nich lze vyrazit už ve čtvrtek 25. března do Kuřete v hodinkách na Žižkově. Zahrají zde mladé kapely 5 Foot Assassins a The Dogsbodies, v úloze zkušených "jezdců" pak budou 2Wings kytaristy Dana Šustra, kteří představí repertoár z právě vydaného třetího alba Songs From Another Pocket. Více zde.

NoJazz

Pořadatelé festivalu však nedočkavost posluchačů šponují ještě v další koncertní řadě United Islands Reloaded. Tu zahájí 27. května v Lucerna Music Baru francouzská kapela NoJazz, která byla objevem United islands v roce 2008 a která jazz kombinuje s prvky funky, electra i world music. Představí nové album Zooland, které vyšlo na konci loňského roku. Předskakovat jim bude kapela domácí Segundo, jež na "Ostrovech" hrála vloni.