Totální pop Faithless v Praze

  • 6
Faithless, kteří vystoupili ve středu v Praze, jsou kapelou na hranici dvou světů. Deskami i koncerty kráčejí mezi elektronickou taneční scénou a lacinými popovými klišé. Přístupnými, hitovými skladbami dobývají peněženky teenagerů, občasnými výlety k hudebně kvalitnějším vodám si udržují přízeň střízlivějšího publika. Léta koncertování je pak naučila dokonale zacházet s přízní davu. Vystoupení v nevlídně vypadajícím, ale nadšenou atmosférou zlidštěném Křižíkově pavilonu B prostě muselo být úspěšné.
Kosheen, neusazená anglická kapela snažící se prorazit ven z undergroundu, byli vhodným předskokanem. Průměrná zpěvačka a kapela pohybující se docela půvabně na hranici mezi kytarovou a taneční hudbou pluly ze stylu do stylu (skupina se dotkla i módního stylu zvaného "2 step"), muzikanti však nikde dlouho nepobyli a za pouhých třicet minut svého vystoupení bohužel ani příliš nenadchli.

Faithless

Předkapela Kosheen

Křižíkův pavilon B, Praha

10. října 2001

Pořádaly agentury D Smack U Promotion a Roxy Promotion

Přízeň davu byla vyhrazena až Faithless. Od poloviny 90. let, kdy získali status hvězd, se tihle Angličani příliš nezměnili. Klávesistka Sister Bliss stále používá své nehorázně kýčovité a na dav dokonale zabírající motivky, rapper s hrdou přezdívkou Maxi Jazz stále ospalým hlasem deklamuje různé obyčejné příhody a kapelník Rollo diktuje, kdy se k tomu má přidat třeba kytarový riff či bubenická exhibice. Nástrojová výzbroj Faithless na koncertě totiž není elektronická strojovna: rockové atributy jako elektrická kytara nebo řádící bubeník jsou nedílnou součástí jejich hustého a strhujícího zvuku. Monumentálnost jejich písní, arzenál hitů, energické rytmy - to všechno zvedlo na prakticky celý koncert les rukou nad hlavy nadšeného publika.

Málokdo pod palbou těch hitovek asi přemýšlel o tom, že hudební motivy - hlavně ony klávesové hrátky - nejsou o nic lepší než popové hrůzy 80. let v čele se švédskými hitmakery Europe. Faithless hudbu nikam neposouvají, ale jen těží z jejích možností. Stali se popovou ikonou, které málokdo zazlívá, že si pro sebe bere z undergroundové muziky vše, co se jí hodí - asi úplně stejně, jako si člověk vybírá a kombinuje oblečení ze skříně.

Faithless

Faithless

Faithless - Outrospective